Startpagina Akkerbouw

ILVO opent verwerkingslijn voor nieuwe soorten eiwitten

In het Oost-Vlaamse Melle hebben het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Flanders' FOOD donderdag 24 november een installatie met 20 toestellen geopend om nieuwe soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Jo Brouns was aanwezig op de opening en gaf aan dat: “Hier bedrijven en onderzoekers hun innovatief idee kunnen uittesten en optimaliseren, om nadien op industriële schaal geproduceerd te worden.”

De infrastructuur maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaareiwitingrediënt uit te testen op pilootschaal. “Kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Om deze nieuwe soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten, die niet alleen lekker maar ook kwaliteitsvol zijn, ontbreekt er nog kennis en procesexpertise. Daar komt nu verandering in met de nieuwe eiwitverwerkingslijn, de Food Pilot in Melle”, stellen ILVO en Flanders' FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie.

Pilootlijn

Minister Brouns opende de pilootlijn, die in totaal zowat 1,5 miljoen euro heeft gekost. “Dankzij pilootinfrastructuur als deze krijgen de voedingsbedrijven uit de vlees-, bakkerij-, zuivel- en andere sectoren toegang tot onderzoek en innovatie om innovatieve voeding te produceren van topkwaliteit, concurrentieel sterk in de markt, en met respect voor duurzaamheid en kan de grote waaier aan eiwitbronnen effectief ingang vinden in ons voedingspatroon”, zegt directeur Inge Arents van Flanders' FOOD.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken