Startpagina Veeteelt

Weyts en Gaia naar Eurocommissaris met petitie voor verbod op verre veetransport

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch hebben donderdagochtend samen met een delegatie van dierenrechtenorganisatie Eurogroup for Animals een petitie afgegeven bij het kabinet van Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedelveiligheid Vytenis Andirukaitis. Meer dan 1 miljoen EU-inwoners vragen daarin een einde te maken aan het internationale vervoer van vee over lange afstanden.

Leestijd : 2 min

De petitie is een initiatief van de Europese koepelorganisatie van Gaia, Eurogroup for Animals. In totaal zetten 1.069.715 Europeanen er hun naam onder. Concreet vragen ze de Europese Commissie om de wetgeving te herzien en de maximale duurtijd van veetranport te beperken tot acht uur.

"Het succes van de 'Stop the trucks'-campagne is een duidelijk signaal aan de Europese Commissie", zeggen Gaia-directeur Ann De Greef en voorzitter Michel Vandenbosch. "De huidige regelgeving ter bescherming van dieren tijdens het transport is ontoereikend. De EU moet een einde maken aan het verschrikkelijke dierenleed waarmee deze transporten gepaard gaan."

Minister Weyts steunt het initiatief. "Veel Europeanen zijn bezorgd over het internationale vervoer van vee over lange afstanden. Dankzij de campagne zetten we dierenwelzijn terug bovenaan de Europese agenda. Het is wetenschappelijk bewezen dat lange afstand transport een negatieve impact heeft op de gezondheid en het welzijn van dieren", meent hij. "Ik ben ervan overtuigd dat we vandaag een grote stap voorwaarts zetten. Er zijn zeker andere transportmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het vervoer van vlees of karkassen. Dieren dichterbij huis slachten, is niet alleen goed voor het welzijn van de dieren, maar ook voor de voedselveiligheid", besluit Weyts.

Elk jaar worden ruim 37 miljoen runderen, paarden, varkens, geiten en schapen en bijna één miljard kippen of ander gevogelte dagenlang levend getransporteerd binnen de EU, soms zelfs naar Turkije en het Midden-Oosten, meent Gaia. De dieren zijn uitgeput en uitgehonderd wanneer ze aankomen, een deel ervan bezwijkt in de vrachtwagen zelf. Gaia waarschuwt ook voor een risico voor de volksgezondheid, omdat ziekten zich zo makkelijker kunnen verspreiden.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken