Startpagina Akkerbouw

Aalst blaast hopteelt nieuw leven in

Op de site Walstroom in Aalst zijn donderdag 1 december 20 plantjes Groene Bel aangeplant, een hopsoort uit de streek. Met deze actie hoopt de stad om het brouwen van bier nieuw leven in te blazen.

Leestijd : 2 min

De plantjes werden aangeplant achter de poorten van de voormalige brouwerij Zeeberg, waar je nu de industriële site Walstroom kan terugvinden, loodsen waar creatief ondernemen en experimenten centraal staan. Op een klein perceeltje werden symbolisch 20 plantjes aangeplant, al kan men met die hop ook echt bier brouwen. "Na twee jaar kan je al oogsten", stelt Joris Vanderveken, hopcoördinator en lid van de Orde van de Groene Bel, "één rank produceert 1 kilogram gedroogde hop. Je hebt maar 200 gram hop nodig om 100 liter bier te maken. Een kleine brouwer kan daar mee aan de slag."

De hopteelt in Aalst is aan een opmars bezig. Op korte tijd groeide de hopteelt van 4 hectare naar 10 hectare en nu is er dus ook de aanplant van 20 plantjes van de Aalsterse variëteit 'Groene Bel' op de industriële site. Burgemeester Christophe D'haese deed zijn deel van het werk, net zoals schepen van Economie Katrien Beulens en minister Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). "Vergroening van een industriële site kan nooit kwaad," stelde de burgemeester (N-VA), "maar de hop heeft hier ook betekenis, aangezien de brouwerij Zeeberg hier vroeger was gevestigd. Met de aanplant zetten we Aalst nog meer op de kaart als bierstad. Deze site wil ruimte bieden aan creatieve ondernemers, duurzaam bierbrouwen hoort daar zeker bij."

De stad hoopt nu een brouwer te vinden die de hop zal brouwen. "De hopteelt is terug in onze regio dankzij enkele mooie samenwerkingen", aldus schepen Katrien Beulens (onafhankelijk). "Nu kunnen we op deze site ook een oude hopvariëteit zien groeien en hopelijk vinden we een brouwer die deze hop kan brouwen. Met dit initiatief geven we alvast een steuntje in de rug."

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken