Startpagina Actueel

Voedselbos Schelle groeit

Op zaterdag 3 december plantten vrijwilligers van Natuurpunt, Velt en Voedsel + Dorp de voedselbosrand van het voedselbos in Schelle aan. Er werden onder meer appel-, (kwee)peren-, okkernoot- en mispelbomen geplant, aangevuld met allerlei streekeigen struiken.

Leestijd : 2 min

In februari 2022 kreeg een eerste houtwal vorm. De breedte varieert van 3 tot 6 meter met veldesdoorn, haagbeuk, hazelaar, beuk, gele kornoelje en Gelderse roos. Dit resulteerde in een natuurlijk windscherm en was een stimulans voor de biodiversiteit. Met de aanplantingen van vandaag kwamen daar nog eens 136 bomen en struiken bij. De werkgroep en de groendienst van gemeente Schelle bereidden het terrein van 7.000 m² voor zodat de vrijwilligers tijdens het plantmoment goed wisten welke boom ze waar mochten planten.

De werkgroep en de vrijwilligers verzetten afgelopen zomer al heel wat werk op het terrein. Ze plantten en zaaiden er begin juni pompoenen, rabarber en Nieuw-Zeelandse spinazie. Ook de reeds aangeplante houtkant, die de droge zomer goed doorstaan heeft, werd op de voet opgevolgd en onderhouden door o.a. het verwijderen van haagwinde. Een van de vrijwilligers plantte 2 rijen druivelaar aan die hij geschonken heeft aan het voedselbos. Hij gaf hierover ook met een extra woordje uitleg aan de andere vrijwilligers. Dat is meteen de sterkte is van dit project: mensen met kennis van zaken leren andere vrijwilligers vanalles bij over planten en het onderhouden van groen.

Het beste moet nog komen

Ook in 2023 begeleiden Velt-vrijwilligers de verdere uitbouw van het voedselbos en worden er nog workshops en plantmomenten georganiseerd. In de houtsnippers onder en tussen de struiken en bomen komt er een kruidlaag van meerjarigen zoals bosaardbei, asperge, rabarber, wilde viooltjes en allerhande aromatische kruiden. Heel lekker dus, nuttig voor insecten en de bodembedekkers vertragen de opkomst van onkruid. Met nog een zithoek en een natuurspeelhoek kan het voedselbos uitgroeien tot een echte plaats van ontmoeting.

Vrijwilliger worden in dit voedselbos?

Er kunnen zich nog altijd nieuwe mensen aansluiten bij de vrijwilligerswerkgroep om mee vorm te geven aan het voedselbos. Zowel denkers als doeners zijn welkom. Niet enkel mensen met groene vingers, maar ook met organisatie- of communicatietalenten kunnen een handje toesteken. Je kan je kandidaat stellen via milieu@schelle.be. Zo blijf je ook op de hoogte van alle activiteiten.

Provincie Antwerpen

Lees ook in Actueel

Melkprijs Royal A-ware zakt met 5 euro per 100 l

Melkvee Zuivelverwerker Royal A-ware maakt iedere tweede werkdag van de maand zijn melkprijs bekend. Net als bij andere zuivelbedrijven is ook hier de prijs in dalende lijn. De standaard melkprijs bedraagt in februari 49 euro/100 l.
Meer artikelen bekijken