Startpagina Wetgeving

Raad van State vernietigt verbod op plastic verpakking in Frankrijk

Minder dan een jaar nadat de maatregel in werking was getreden, is het verbod op plastic verpakking voor groenten en fruit in Frankrijk vernietigd door de Raad van State. Die roept de regering op om een nieuwe tekst te schrijven.

Leestijd : 1 min

Sinds 1 januari dit jaar mogen zowat 30 soorten fruit en groenten niet langer in een plastic verpakking worden verkocht. Het gaat om onder meer groenten als aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels, en fruit als appels, peren en sinaasappels. Met het verbod wil de Franse regering de hoeveelheid plasticafval verminderen.

Het zou ook gaandeweg uitgebreid moeten worden. Het is de bedoeling dat er vanaf 2026 geen groenten en fruit meer in plastic verkocht worden in Frankrijk. Het is net dat tijdsschema dat volgens de Raad van State illegaal is. Volgens het orgaan heeft de staat daarmee het mandaat overschreden dat hem was verleend door een wet rond de strijd tegen afval. De Raad van State laat de regering opnieuw haar huiswerk maken om tot een betere tekst te komen.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Joris Relaes: “Landbouw is een buitenbeentje”

Wetgeving Op Radio 1 was in het programma ‘De Ochtend’ Joris Relaes, administrateur generaal voor het ILVO, te gast. Vanuit wetenschappelijke hoek geeft hij het publiek uitleg waarom het zo moeilijk is de belangen van natuur en landbouw met elkaar te verzoenen.
Meer artikelen bekijken