Startpagina Economie

Tarweprijs kent neerwaartse trend

De neerwaartse trend van de tarweprijs zet zich momenteel verder door. Door vogelgriep is er bijvoorbeeld ook minder tarweverbruik. Daarnaast is de maïsoogst in Oekraïne nog steeds niet voltooid.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overloopt met ons de voedermarkten in de periode van 21 november tot 11 december (weken 47 tot 49).

Lagere koolzaadproductie in Canada en Australië

“In Europa wordt koolzaad maximaal verwerkt. Er wordt verwacht dat dit zo zal zijn tot de nieuwe oogst. De prijzen van ruwe olie en van plantaardige oliën, zoals palm- en zonnebloemzaadolie, zijn gezakt in de tweede helft van november, maar er wordt toch niet direct op een verdere daling gespeculeerd”, beschrijft Raf Beyers de huidige situatie.

De koolzaadprijs op de Canadese beurs (Winnipeg Canola) is recentelijk terug gestegen, omdat volgens Statcan (de statistische organisatie in Canada) de productie geschat wordt op 18,7 miljoen ton ten opzichte van eerdere schattingen van ruim 19,1 miljoen ton. Bovendien wordt de verwachte recordoogst in Australië nu ingeschat op 7,3 miljoen ton, en dat is behoorlijk lager dan de optimistische inschatting van enkele weken terug van bijna 8 miljoen ton. De prijs van raapzaad is sinds begin december behoorlijk gezakt door de lagere tarweprijs en vooral door de lagere notering van bio-ethanol. De vraag naar raapzaadschroot blijft echter hoog en, omdat ook koolzaadolie goed in de markt ligt, ondersteunt dit nu de lagere prijs.

Minder vraag naar sojaolie

In de Verenigde Staten (VS) werden in de tweede helft van november veel sojabonen verwerkt (crushen) en ook de export liep goed. “De recentste geluiden over de versoepeling van de lockdowns omwille van Covid-19 kunnen de vraag vanuit China nog versterken”, aldus Beyers. “Vanaf eind december komt er wel concurrentie vanuit Brazilië, waar de oogstvooruitzichten nog altijd zeer goed zijn. In Argentinië daarentegen blijft door de droogte de verwachte opbrengst laag.”

Op de savannes van Mato Grosso (Brazilië) is in ieder geval een recordoppervlakte soja ingezaaid en als het weer meezit, wordt er vanuit Brazilië vanaf begin volgend jaar veel soja aangeboden.

Raf Beyers: “De tegenvallende vraag naar sojaolie, in combinatie met een lagere prijs voor ruwe olie, doet de prijs van sojaolie zakken. Hierdoor wordt er minder gecrushed, en verkleint het aanbod aan sojaschroot.”

Voldoende maïs drukt prijs

“Door het verlengen van de graandeal kunnen de sterk importerende Europese landen, zoals Spanje, Italië en Nederland, voldoende maïs aankopen. Daardoor loopt de Matif-prijs (Marché à Terme International de France) niet verder op. Er moet in Oekraïne echter nog veel geoogst worden...”, vertelt Raf Beyers.

De mogelijk goede oogst in Brazilië die de mindere oogst in Argentinië ruimschoots zou compenseren, drukt de prijs voor levering in het voorjaar van 2023. In Zuid-Amerika heeft de inzaai door de droogte wel vertraging opgelopen. De vraag vanuit China kan ook lager worden door de economische malaise.

“De maïsprijs heeft begin december niet kunnen standhouden, mede door de dalende tarwe- en gerstprijs. Het aanbod vanuit Oekraïne zou echter sneller kunnen opdrogen dan verwacht als de oogst er zo slecht blijft vooruitgaan. En dat kan dan weer prijsverhogend werken. De teneur blijf dus echter, net als bij tarwe, licht bearish, de trend is dus dalend.”

Geen prijsstijging voor tarwe

Het nieuws van de slechte start van de tarweteelt, de lagere opbrengst in Argentinië en de onzekerheid over de opbrengst en kwaliteit van de Australische tarwe zitten blijkbaar al in de koers verrekend. Volgens het Mars-bulletin (opvolging van het weer en de gewasgroei in de EU) van 21 november zou het ingezaaide areaal in Europa dan toch niet hoger zijn dan dat van vorig jaar.

Het extra aanbod vanuit Australië overtreft de veel lagere verwachte export vanuit Argentinië. Rusland moet nog altijd veel tarwe verkopen en er is ook wat prijsdruk door concurrentie met de gerst. De krapte op de wereldmarkt wordt daardoor minder bedreigend.

Beyers: “De neerwaartse trend die begin december werd ingezet, heeft zich doorgezet, met als kers op de taart de verwachte recordopbrengst in Australië en de wellicht al bij al meevallende kwaliteit. Door de vogelgriep is er wereldwijd minder verbruik van tarwe. De prognoses voor de internationale reserves worden ook daardoor verhoogd. Vanuit Europa (EU en Zwarte Zee) is het aanbod ruimer en dat laat momenteel geen prijsstijging toe. Ook de sterkere euro drukt op de tarweprijs.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken