Startpagina Bieten

Laatste 5 jaar stopten 1.000 landbouwers met suikerbieten

Sinds 2017 zijn zowat 1.000 Belgische landbouwers gestopt met het telen van suikerbieten. Dat heeft de bietensector op 14 december bekendgemaakt tijdens een evenement in Gembloux. De sector trekt aan de alarmbel.

Leestijd : 1 min

Er zijn nog 6.500 landbouwers in België die suikerbieten verbouwen. In vergelijking met 2017 zijn dat er ongeveer 1.000 minder, goed voor een daling van 14%. Het stoppen van de boeren komt overeen met een vermindering van ongeveer 7.000 ha teelt, of 12%.

7.000 ha minder

De redenen voor de daling zijn volgens Déborah Motteux, woordvoerder van de Tiense Suikerraffinaderij, te wijten aan de onzekere markt. "Er werden een tijdlang quota opgelegd voor de suikerproductie. Toen die afgeschaft werden, kwam er een overproductie, wat leidde tot een prijsdaling van 1.000 tot 300 euro per ton suiker. Ook extra richtlijnen rond pesticiden doen landbouwers afhaken."

Innovaties

Voor Motteux liggen de belangrijkste oplossingen in innovatieve oplossingen en onderzoek. "Innovaties kunnen boeren helpen om te gaan met problemen als de klimaatverandering en de energiecrisis, en hen zo aan boord houden. En dat is belangrijk: indirect schept de suikersector ruim 40.000 banen in België."

Met het evenement, georganiseerd door Tiense Suikerraffinaderij, Iscal, het bieteninstituut KBIVB en het syndicaat voor bietentelers CBB, wil de sector aan de alarmbel trekken en oplossingen bespreken, zodat er niet nog meer bietentelers stoppen. Zowat 200 personen volgden de debatten, een rondetafelgesprek en presentaties over onder meer biodiversiteit en innovatieve landbouwtechnieken.

Belga

Lees ook in Bieten

Bieten: fungicidenbehandeling plannen

Bieten Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) meldt dat het vanaf nu belangrijk is om fungicidenbehandelingen te plannen in functie van de verwachte oogstdatum en de rasgevoeligheid.
Meer artikelen bekijken