Startpagina Aardappelen

Belgapom noteert hogere aardappelprijzen

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 16 december 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Dat is een stijging ten opzichte van vorige week (225 euro/ton). Met BTW bedraagt de prijsnotering nu 265 euro/ton. Voor aardappelen met een afwijkende kwaliteit wordt een andere prijs betaald.

Leestijd : 2 min

De Belgapomprijs voor Challenger stijgt eveneens naar 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton.

De marktstemming voor Fontane en Challenger is prijshoudend. Dit betekent dat het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

De Belgapomprijs voor Innovator gaat naar 260 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 275,60 euro/ton. De marktstemming is prijshoudend, met een aanbod dat kleiner of gelijk is aan de vraag.

Voor het ras Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contractenDe wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken