Startpagina Varkens

Varkenshouders mogen binnenkort zelf biggen castreren

Tijdens de ministerraad van 16 december heeft de federale regering het voorstel van minister van Landbouw David Clarinval goedgekeurd om de castratie van biggen van maximaal 7 dagen door de varkenshouders toe te staan.

Leestijd : 1 min

Tot nu toe is de castratie van biggen een chirurgische handeling die enkel dierenartsen mogen uitvoeren. De nieuwe tekst voorziet in de mogelijkheid om een vrijstelling te geven voor de uitvoering van deze wet aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de dieren, en alleen op hun eigen dieren. Zij krijgen ook toegang tot de geneesmiddelen die nodig zijn voor de castratie. Deze oplossing respecteert volgens minister Clarinval het dierenwelzijn.

Bedrijfsdierenarts

Het is de erkende dierenarts van het bedrijf, die ook de dierenarts is die verantwoordelijk is voor de epidemiologische monitoring van gereguleerde ziekten (bedrijfsdierenarts), die een schriftelijke toestemming moet geven aan de varkenshouder. Hij is ook de enige die de nodige medicijnen voor castratie kan leveren. Deze dierenarts is degene die de boerderij en zijn manager het beste kent. Hij is dus volgens minister Clarinval degene die het best kan bepalen of deze laatste onder zijn directe supervisie de castraties correct zal kunnen uitvoeren.

Werk vergemakkelijken

Deze wijziging van de procedure zal volgens minister Clarinval het werk van de varkenssector vergemakkelijken en tegelijkertijd de noodzakelijke voorwaarden vastleggen voor de eerbiediging van het dierenwelzijn.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken