Startpagina Bieten

Bietencampagne Tiense Suiker stevent af op opbrengst van 3,5 miljoen ton

De bietencampagne van de Tiense Suikerraffinaderij zal midden januari naar schatting 3,5 miljoen ton bieten hebben opgeleverd. Dat meldde het bedrijf op 16 december. Sinds de start van de campagne eind september werd al 2,5 miljoen ton bieten opgehaald in de fabrieken van Tienen, Wanze en Longchamps.

Leestijd : 1 min

De opbrengst zal daarmee naar alle verwachting iets hoger liggen dan die van vorig jaar, toen ongeveer 3,3 miljoen ton suikerbieten werd opgehaald. Het suikergehalte van de bieten ligt ook 5% procent hoger dan vorig jaar. "Het suikergehalte ligt nog iets lager dan we hadden gehoopt", vertelt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker. "Maar we zijn over het algemeen heel tevreden over de campagne."

Droogte goed doorstaan

De droge en zonnige weersomstandigheden van deze zomer spelen mee in de betere opbrengst en het gestegen rendement tegenover vorig jaar. De biet is een diepgewortelde plant, die daardoor goed tegen relatieve droogte kan. De opbrengst zal resulteren in een geschatte productie van 630.000 ton suiker.

Vorige week lanceerde de bietensector nog het Plan (B)iet, om de structurele problemen in de sector aan te pakken. Sinds 2017 zijn ongeveer 1.000 landbouwers gestopt met het telen van bieten. Op dit moment zijn er nog 6.500 actief.

Nieuwe diffusietoren

Bij de volgende bietencampagne in 2023 zal Tiense Suiker voor het eerst gebruikmaken van de nieuwe diffusietoren. Daardoor zal jaarlijks bijna 6.000 ton minder CO2 worden uitgestoten en 150.000 kubieke meter minder water worden gebruikt in het productieproces.

Belga

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken