Startpagina Actueel

Jo Brouns: Ik wens iedereen een jaar boordevol kansen

Landbouwleven blikt met Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, terug op het voorbije jaar 2022. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2023.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2022 beleefd?

Het afgelopen jaar was er een vol kansen en uitdagingen. De grootste kans uit mijn professionele carrière trof me halverwege dit jaar, toen ik vol engagement aan de slag mocht gaan als Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw.

Verder kondigde 2022 zich aan als het jaar waarin we de coronamaatregelen dan wel konden loslaten, maar waarin we meteen geconfronteerd werden met een nieuw gewapend conflict op Europese bodem. De oorlog in Oekraïne heeft tot op de dag van vandaag nog steeds een grote impact op onze land- en tuinbouwsector, en bij uitbreiding op onze hele maatschappij. Op een aantal landbouwrelevante dossiers werd dit jaar zwaar gediscussieerd. Of het nu over PAS of MAP ging, telkens zoeken we naar een balans tussen de sociale, economische en ecologische noden en ambities. Toch bracht 2022 niet enkel grote uitdagingen, het bracht ook kansen en realisaties. Onlangs nog zorgden we samen voor een belangrijke aanzet tot de hervorming van de Pachtwet, bereikten we een evenwichtig akkoord in verband met de Vlaamse parken en presenteerden we fier de eerste Vlaamse Voedselstrategie. Dat zijn realisaties met een grote impact voor al onze Vlaamse land- en tuinbouwers.

2022 was een hele beleving. Wat mij het meeste bijblijft, zijn de hartelijke ontmoetingen met onze mensen in het veld, letterlijk en figuurlijk, ontmoetingen met gedreven mannen en vrouwen die dag in dag uit in de weer zijn voor al dat lekkers van bij ons. Ook in het nieuwe jaar mogen ze weer rekenen op mijn volste vertrouwen en grootste respect.

Wat hoop je voor 2023?

Een nieuw jaar, nieuwe kansen!

Allereerst wens ik iedereen een goede gezondheid toe in een jaar boordevol kansen. Het groen licht van de Europese Commissie met betrekking tot de Vlaamse invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) brengt meteen heel wat vooruitzichten. We investeren maar liefst 1,6 miljard euro in de verdere verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouwsector. In dit strategisch plan leggen we nieuwe accenten rond milieu en klimaat, samenwerking en een duurzame toekomst voor onze jonge landbouwers. Zo draagt het GLB bij aan de visie die ik sinds mijn aantreden naar voren heb geschoven: Vlaanderen heeft de meest duurzame en performante landbouw ter wereld en wil daar nog verder in verbeteren, met respect voor het evenwicht tussen landbouw en omgeving.

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken