Startpagina Veeteelt

Europese gezondheidsautoriteiten spreken van ‘meest verwoestende’ vogelgriepseizoen

Europa beleeft momenteel ‘het meest verwoestende’ seizoen van vogelgriep in zijn geschiedenis. Dat stellen Europese gezondheidsautoriteiten. In totaal zijn ongeveer 50 miljoen vogels geslacht in besmette bedrijven.

Leestijd : 2 min

Tussen oktober 2021 en september 2022 werden 37 Europese landen getroffen door vogelgriep. Er zijn bijna 2.500 uitbraken vastgesteld in pluimveebedrijven op het hele continent, blijkt uit een verslag van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het referentielaboratorium van de Europese Unie. Daarnaast zijn er bijna 230 uitbraken gemeld bij in gevangenschap levende vogels en bijna 3.900 bij wilde vogels.

Ononderbroken voortgang

Voor de eerste keer was er geen sprake van meerdere besmettingsgolven in een jaar, maar ging de uitbraak gewoon door omdat het virus ook in de zomer niet onder controle kon worden gebracht. En inmiddels zijn er vanaf september tot begin december alweer zeker 400 gevallen in 18 landen geteld. De vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit virus ook schadelijk is voor de mens.

Nog geen einde in zicht

Een jaar geleden hadden Duitse onderzoekers al gewaarschuwd voor de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit. Zij stelden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig ‘nog geen einde in zicht’ is. Op vraag van de Europese Commissie gaat de EFSA nagaan of er vaccins beschikbaar zijn voor pluimvee en of er vaccinatiestrategieën mogelijk zijn. Pas in de tweede helft van 2023 zullen de resultaten van dat onderzoek bekend zijn.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken