Startpagina Actueel

Zuhal Demir: We moeten een nieuw begin inluiden

Landbouwleven blikt met Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, terug op het voorbije jaar 2022. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2023.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2022 beleefd?

Ik betreur dat men er het voorbije jaar een perceptie van maakte dat ik elke dag een landbouwer tussen mijn boterham leg of onze hele voedselvoorziening onderuit wil halen. Niets is minder waar. Ik ben blij dat Landbouwleven me de kans geeft om dat te corrigeren. Laat 2023 dus een jaar zijn waarin wordt afgestapt van de karikaturen.

Vlaanderen zal altijd meer dan voldoende plaats hebben voor onze landbouw en onze voedselvoorziening, maar we moeten tegelijk een manier vinden om te voorkomen dat ons milieu verder kreunt onder de druk. Net omdat we het einde van de landbouw willen voorkomen, moeten we een nieuwe begin inluiden dat we eigenlijk al 20 jaar geleden hadden moeten aanvatten.

Wat hoop je voor 2023?

Eerlijk is eerlijk: we mogen van een boer die in het rood staat, niet verwachten dat die ooit groen zal handelen. De landbouwer kan maar de hoeder van zijn omgeving zijn als hij ook een degelijk inkomen krijgt en daar kan enkel een bijsturing van het landbouwbeleid voor zorgen. Collega Brouns weet dat en ik verwacht dat hij daarmee aan de slag gaat in 2023. Hij heeft daarin mijn steun.

Het voorbije jaar hebben we alvast enkele stappen vooruit gezet. Na jarenlange aankondigingen, in 4 herhaaldelijke regeerakkoorden, zijn we er eindelijk in geslaagd om een akkoord te hebben over de hervorming van de Pachtwet dat jonge landbouwers makkelijk toegang tot gronden moet geven. Laten we in het nieuwe jaar verder op dat elan doorgaan via een doortastende stikstof-aanpak, waarmee we eerlijk zijn tegen onze landbouwers, en met een ambitieus Gemeenschappelijke Landbouwbeleid.

Maar eerst en vooral wens ik u allen een gelukkig nieuw jaar met een goede gezondheid voor u en uw dierbaren.

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken