Startpagina Varkens

Onderzoek naar AVP-virusoverdracht via voeder

Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft rondwaren in Europa. Begin december was er zelfs voor het eerst sinds lang opnieuw een uitbraak in Tsjechië. Het blijft dus zoeken hoe men de risico’s op virusoverdracht kan vermijden.

Leestijd : 2 min

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gaf recent 2 Duitse en een Zweeds onderzoeksinstituut de opdracht om te onderzoeken of AVP via besmette voedermiddelen of of via besmet strooisel kan worden overgedragen.

Het AVP-virus is zeer stabiel en kan lang overleven onder allerhande omstandigheden. Daarom vreest men dat een besmetting kan overgedragen worden naar varkens via besmet voer, drinkwater of bijvoorbeeld strooisel. Hierover ontbreekt de nodige wetenschappelijke kennis.

Internationaal onderzoek

Voorafgaand aan dit onderzoek voerden de wetenschappers van het Friedrich Loefller Institut (FLI) en het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) een uitgebreide literatuurstudie uit. Hieruit concludeerden ze dat het AVP-virus door de verschillende verwerkingsstappen in de productie verregaand geïnactiveerd wordt in verwerkte bijproducten, granen, extractieschroten en mengvoeders.

Deze producten kunnen tijdens opslag en transport wel weer besmet raken met AVP. Bij het goed opvolgen van alle voorschriften, zoals de kritische controlepunten in de HACCP-richtlijnen, is volgens de deskundigen een herbesmetting niet waarschijnlijk.

Bij voeders die zonder een verdere behandeling direct worden gevoerd, is het risico op een AVP-besmetting echter niet uit te sluiten.

Bijkomend onderzoek

Het Zweedse onderzoeksinstituut Verterinärmedicinska Anstalt (SVA) zal samen met het FLI en Bfr onderzoeken wat er met de AVP-virussen gebeurt tijdens de verwerking en opslag van voergrondstoffen, maar ook of dat risico's oplevert voor de overdracht van een besmetting naar varkens. De instituten zullen onder meer de risico's onderzoeken van het gebruik van meerdere voergrondstoffen, maar ook die van strooisel tijdens de opslag onder praktijkomstandigheden.

AV

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken