Startpagina Pluimvee

Vogelgriepvirus bevestigd bij een pluimveebedrijf in Houthulst

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Houthulst (provincie West-Vlaanderen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

Leestijd : 2 min

Rond de besmettingshaard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus al sinds september sterk circuleert onder wilde vogels. Daardoor is het risico groot dat je pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels. Er zijn zo in de afgelopen 4 maanden reeds meer dan 20 besmettingen vastgesteld op bij commerciële en particuliere houders. Daarnaast zijn in het hele land ook tientallen besmette wilde vogels gevonden.

Wat kan je als particuliere houder doen?

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raden we ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Afschermplicht voor geregistreerde pluimveehouderijen

Minister van Landbouw David Clarinval heeft daarom beslist om de afschermplicht (ofwel de dieren binnen houden, ofwel onder netten plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel1 geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel is van kracht sinds 5 oktober 2022. Uiteraard mag elke houder die dat wil nu al zijn dieren afschermen.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap:

http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken