Startpagina Varkens

'Nederlandse regering verzweeg in 2002 omvang hormoonschandaal'

De Nederlandse overheid heeft in 2002 de omvang van een schandaal met gevaarlijke hormonen in de varkenssector in 2002 verzwegen. Daarbij is de Europese wetgeving overtreden en zijn mogelijk grote gevaren voor de volksgezondheid genegeerd, meldt het journalistiek platform De Correspondent op basis van eigen onderzoek.

Leestijd : 1 min

Als de Europese regels toen strikt waren gevolgd, dan had de helft van de Nederlandse varkensstapel (zes miljoen varkens) moeten worden geruimd.

Varkensvoer is destijds besmet geraakt met het hormoon MPA. Biggen van zeugen die dat voer hadden gegeten vertoonden vreemde afwijkingen. Slechts vijftigduizend varkens werden destijds gedood, zegt De Correspondent.

Desondanks zijn besmette producten in de voedselketen terecht gekomen en via onder meer limonade en ijsjes door mensen geconsumeerd. MPA mag onder geen beding in voeding terechtkomen vanwege gezondheidsrisico's.

Belga

Lees ook in Varkens

“Ik word niet gelukkiger door nog grotere volumes te verkopen”

Varkens Het blokkeren van de distributiecentra en winkels van Delhaize heeft gevolgen voor leveranciers. Ivan De Keyser van Breydel trad naar voren om aandacht te vragen voor kleine leveranciers die niet altijd de financiële buffer hebben die industriële voedingsgroepen wel hebben. Zijn verhaal gaat echter veel verder dan dat. In dit artikel breekt hij als producent van fijne vleeswaren een lans voor lokaal en duurzaam, voor samenwerken in vertrouwen en voor ‘less is more’. En hij vergelijkt zijn markt graag met die van bier.
Meer artikelen bekijken