Startpagina Akkerbouw

VMM-communicatie verzuurt sfeer

Een lezer bemerkt ons dat de communicatie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de sfeer toch wel doet verzuren. Zij communiceren dat 22% van de MAP-meetpunten slecht waren. Volgens hem kon de titel van de communicatie even goed zijn: ‘30% minder indicenten op de MAP-meetpunten’.

Leestijd : 2 min

Hij vraagt zich ook af hoeveel van de metingen in orde waren én van waar de incidenten komen.

Zoeken op het geoloket

De lezer is zo vriendelijk om ons wegwijs te maken in het bekomen van de resultaten van de MAP-meetpunten in een gemeente. Surf hiervoor naar http://geoloket.vmm.be/Geoviews/index.php?resetsession=Y

Zo kom je terecht op het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij. In de legende hierbij kan je ‘Mestactieplan’ en ‘Orthofoto’s’ aanvinken. Zoek dan verder op de gewenste gemeente.

Tussen de kaart en de legende vind je navigatieknoppen. Een knop met’ een gele pijl en een blauwe i’ kan aanklikken en je bekomt het adres en de resultaten van het meetpunt. Je kan ook de oorzaak van een incident aanvinken, bijvoorbeeld het overstort van een waterzuiveringsstation of was het een droge periode waardoor de huishoudelijke lozingen onverdund in het mestactieplan meetpunt terecht kwamen.

Onze wakkere lezer raadt aan om zo veel mogelijk foto’s van je waarnemingen te verzamelen en te bezorgen aan vertegenwoordigers van gemeente of provincie.

78 % zonder overschrijding

Nog volgens onze lezer toonde 78% van de meetpunten nooit een overschrijding en 22% had een incident van een tijdelijke overschrijding.

Volgens zijn berekeningen én moest de VMM eerlijk willen communiceren, dan konden ze aangeven dat ongeveer 90% van de metingen in orde waren in 2022. Een zoektocht blijft het naar de oorzaak van de ‘tijdelijke indicenten’. De meetpunten met incidenten veroorzaakt buiten de landbouw zouden ook vermeld moeten worden in de VMM-communicatie (of uit de lijst worden geschrapt) is een bemerking die hij maakt.

Negatief of positief communiceren?

Hoe communiceert VMM eigenlijk naar Europa toe. Zo negatief mogelijk of zo positief mogelijk?, vraagt hij zich af. Waarom deze sfeer zetten?

TD

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken