Startpagina Agriflanders

De Piétrain-fokkerij viert zijn topper op Agriflanders

Ondanks allerhande crisissen die de varkenssector de laatste jaren geteisterd hebben, kan de Vlaamse Piétrain Fokkerij eindelijk terug aanknopen met de aloude traditie om de Gouden Piétrain-award uit te reiken op Agriflanders. Bassie van het Lindenerf haalde de gegeerde titel binnen.

Leestijd : 2 min

Nu de prijskampen al meerdere jaren niet kunnen doorgaan op beurzen vanwege de varkenspestuitbraak in 2018, is de competitie in het nakomelingenonderzoek van de selectiemesterij des te belangrijker geworden.

Winnaar Bassie van het Lindenerf

Het stond in de sterren geschreven dat de tweemaandelijkse winnaar van de fokwaardeberekening van maart 2022, Bassie van het Lindenerf, met zijn topindexen (zie tabel 1) heel moeilijk te kloppen ging zijn in de daaropvolgende seizoenen. Zo brak hij in dat seizoen niet alleen de fokwaarde voor levensgroei, maar ook deze voor voederconversie. Ook de fokwaarden ‘slachtkwaliteit’ en ‘kraamstalindex’ scoorden duidelijk boven het populatiegemiddelde van 100 punten.

01-3377 - Kernfokwaarden-web (2)

Dankzij deze topresultaten behaalde hij een fokwaardeindex van 188,1 punten. Hiermee is hij de onbetwiste jaarwinnaar en verovert hij de Gouden Piétrain-award voor zijn eigenaar KI De Wispelaere.

Nieuw type beer

Bassie vertegenwoordigt een nieuw type beer dat via een verhoogde magervleesgroei ook een topvoederconversie weet neer te zetten. Dit type is in 2022 doorgebroken op meerdere Vlaamse KI-centra. Wat Bassie echter des te specialer maakt, is het feit dat hij bovendien halothaannegatief is, en ook daar een primeur neerzet als awardwinnaar. Ook dit is een trend die zich in 2022 aankondigde in de Piétrain-berenpopulatie, en die zich ongetwijfeld zal voortzetten in 2023.

Uitreiking award

De uitreiking van de Gouden Piétrain-award 2022 is voorzien op vrijdag 13 januari 2023 op stand 1171 van de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF).

Jürgen Depuydt, VPF

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken