Startpagina Agriflanders

Voor het eerst een Winterfunshow voor BMP op Agriflanders

Na het succes van de officiële hengstenkeuringen van het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard (BMP) tijdens de voorbije edities van Agriflanders te Gent, wordt op zaterdag 14 januari 2023 een eerste maal de Winterfunshow georganiseerd door het BMP. Ook de Shetland-pony’s komen op zaterdag aan bod in hal 8.

Leestijd : 3 min

Elk jaar organiseert het Belgisch Stamboek voor het Miniatuurpaard meerdere wedstrijden voor miniatuurpaarden. Op deze wedstrijden worden verschillende reeksen aangeboden, waarbij de diversiteit van het miniatuurpaard zoveel mogelijk aan bod komt.

Kwaliteitsreeksen

De belangrijkste reeksen zijn uiteraard de kwaliteitsreeksen waar de aangeboden hengsten, merries en ruinen worden beoordeeld op hun exterieure kwaliteit.

Amusementsreeksen

Het woord zegt het zelf: bij deze reeksen staat vooral het amusement met een miniatuurpaard centraal. Het uiterlijk van het paard is hier van ondergeschikt belang. De beoordeling gebeurt op andere vlakken.

Zo zijn er de jumpingreeksen waarbij de handler het paardje aan de hand over de hindernissen voert. Net als bij een ‘echte’ jumping voor grote paarden, is het aantal strafpunten en de tijd waarbinnen het parcours wordt afgelegd de maatstaf voor de beoordeling. En wees maar zeker dat ze kunnen springen. Een gemiddeld miniatuurpaard is ongeveer 85 cm groot, gemeten op de rug en sommige van die mini’s springen met gemak over een hindernis van 80 cm of hoger!

De reeksen die de laatste jaren sterk aan populariteit winnen, zijn de agility-reeksen. Dit zijn behendigheidsreeksen waarbij de handler zijn paard aan de hand allerlei oefeningen moet laten doen, zoals slalom tussen kegels, over een hindernis springen, op een plateau gaan staan…

Ook de jeugd wordt niet vergeten. Zo zijn er meerdere reeksen die uitsluitend voor de jeugd zijn bestemd, onder andere jumping, behendigheid en zo ook de speciale young handler-reeksen. Bij deze reeksen worden de kinderen beoordeeld op de manier waarop zij met hun paard omgaan.

Winterfunshow

De Winterfunshow is een wedstrijd die volledig in het teken staat van plezier met je paard! Het concept op zich is niet nieuw, maar het is wel de allereerste keer dat het BMP zo’n evenement organiseert. Het is een wedstrijd vergelijkbaar met de andere wedstrijden, maar het aspect plezier komt hier echt op de eerste plaats. Om het ook voor onze paardjes aangenaam en leuk te houden, zijn er kwaliteitsreeksen, maar de paarden mogen niet geschoren zijn! Op andere wedstrijden is het scheren van de paarden verplicht om te mogen deelnemen aan de kwaliteitsreeksen. Voor deze wedstrijd doen we dit niet, omdat de paarden anders de rest van de winter door moeten zonder hun natuurlijke bescherming, zijnde hun dikke wintervacht.

Naast de officiële reeksen geven wij tijdens de middagpauze ook een aantal kleine demonstraties met minipaardjes om de diversiteit van onze paardjes aan het grote publiek te tonen.

Prijskamp voor Shetland-pony’s

Op 14 januari organiseert het Belgisch StudBook van de Shetland Pony haar nationaal kampioenschap. Uit alle hoeken van het land nemen de beste pony's deel om de begeerde kampioenstitel in de wacht te slepen in de verschillende categorieën (hengst/merrie) en maten (van groot tot supermini).

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…? Het belooft alvast spannend te worden!

Shetland-pony’s kampen voor de nationale titel.
Shetland-pony’s kampen voor de nationale titel. - Foto: Agriflanders

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken