Startpagina Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.

Leestijd : 3 min

Al op zeer jonge leeftijd werkte Cyr in de weekends en vakanties op de boerderij van zijn ouders met de trekpaarden, daar zijn vader slecht ter been was. Via de lokale hengstenhouder Robert Matton kwam hij in contact met Charles Verkest, die hem verder doorverwees naar de te vroeg gestorven, zeer respectabele professor Oyaert. Hij was ook gebeten door het trekpaard.

Carra van Coninxdonck

Na zijn studies en na enkele drukke jaren in de veeartsenpraktijk kocht Cyr bij zijn professor in 1986 een merrieveulen, Carra van Coninxdonck, om de aanpalende weides te begrazen. Carra was een product van Mathador van ’t Eendenhof, met de bekende Flicka van ‘t Ertbuurhof (Hardi van ’t Ooievaarsnest x Ingrid van de Groene Poort). Met Carra fokte Cyr 10 veulens, waarvan 6 hengstveulens.

In de jaren 90 kocht hij van de familie Crynen Flora van Vremde, een dochter van Elna van ’t Hooghof x Barron van op den Dijk. Onder de producten van deze merrie was er 1 gekeurde bruine hengst, Obelix du Fremis (v. Bruno van op den Dijk), die naar Nederland verkocht werd aan hengstenhouder Piet Kleinjan.

Andere fokpogingen

Cyr werd wat ouder en wilde toppaarden op zijn weide zien lopen. Toevallig botste hij op de meervoudige kampioene van België (2007) en Nederland (2008), Chantal van de Zaaidijk. Na vele mislukte fokpogingen bij Leo van Olmen was ze te koop en als dierenarts waagde Cyr het om te fokken met deze beste merrie. Doch, een hernia in de spierlaag van de baarmoeder dwarsboomde elke kans op dracht.

Cyr gaf de moed niet op en kocht in Nederland de kampioenhengst Iwan van Wooldink bij Vanderheijden en Ger Smits in Castenray. Op de Nationale van 2008 in Agriflanders te Gent moest Iwan echter het onderspit delven tegen de latere kampioen Baron van ’t Camillenhof. Iwan heeft meerdere jaren ter dekking gestaan bij Willy Lootens in Houtave, waar hij zijn bijdrage leverde aan de verbetering van de paardenstapel in West-Vlaanderen.

Nog kraakt Cyr niet!

Uniek van de Zaaidijk

Via Chantal van de Zaaidijk kwam hij in contact met Aarnoutse in Zeeland. Zo kwam hij op het spoor van zijn huidige hengst Uniek van de Zaaidijk, die we recent op de centrale hengstenkeuring zagen.

Uniek tekent vanaf 2022 voor het vaderschap van eigen gefokte veulens.

Fokmerries

Vandaag telt fokkerij ‘du Fremis’ 3 fokmerries: Ella du Fremis (v. Udo van de Zaaidijk), Ester van de Boterhoeve (v. Tibo van Luchteren) en Geisha de la Mazenque (v. Zaki van ’t Sparrenhof).

In 2022 werden er 2 merrieveulens geboren: Mauranne du Fremis (m. Ella) en Arianne du Fremis (m. Ester).

Tijdens het dekseizoen is de hengst verhuurd, maar na het dekseizoen siert deze vaderhengst de prachtig gerestaureerde hoeve in Maarkedal. Cyr heeft met zijn hengsten een unieke band: de hengsten verwelkomen hem op hun manier reeds van ver voordat hij het toegangshekken inrijdt. Voor hem is Uniek het visitekaartje en ‘port d’attache’ van de hoeve.

Kijk op de toekomst

Het verbod op blokstaarten is ondertussen min of meer ingeburgerd, maar Cyr wil ons toch meegeven dat hij nooit zal wennen aan de lange staarten. Veel liever blijft hij met een beter gecoupeerd paard thuis, dan aan prijskampen deel te nemen met een goed paard met een lange staart. En zo zijn er nog!

Volgens Cyr is het in verband met de inteelt verontrustend dat het aantal fokkers daalt, terwijl het aantal ingeschreven veulens van bepaalde bloedlijnen vermeerdert.

Daarentegen is het goed dat ten gevolge van het wegvallen bij de oudere generatie nieuwe ruimdenkende fokkers stil de kop opsteken, die verder op hun manier het levend patrimonium trachten in stand te houden.

We sluiten dit gezellige gesprek af met een heel lekkere oude jenever uit de streek.

Wat ons opgevallen is, is dat mevrouw De Bourdeaud’huy volledig meegaat en meedenkt in zijn verhaal, wat ook nodig is indien men iets wil bereiken. “Achter een moedig man staat altijd een sterke vrouw”.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken