Startpagina Groenten

Groen wil BTW op groenten en fruit afschaffen

Petra De Sutter (Groen), vicepremier in de federale regering, wil de BTW op pakweg groenten, fruit en volkoren producten afschaffen zodat gezonde en verse producten goedkoper worden.

Leestijd : 2 min

Door de oorlog in Oekraïne en de hoge kosten van energie, transport en lonen, stijgt ook de prijs van onze winkelkar. “Dat is voor een groep gezinnen moeilijk of niet meer betaalbaar. Gezonde voeding kan goedkoper. De BTW op pakweg groenten, fruit en volkoren producten moet verdwijnen”, klinkt het bij De Sutter.

Goedkoopst is niet altijd gezondst

“Wie op de centen moet letten, heeft niet altijd de luxe om te kiezen voor het gezondste eten. Europees onderzoek toont dat 17% van de Belgen niet elke dag groenten of fruit eet. We weten niet of dit alleen mensen zijn die het moeilijk hebben. Wat wél zeker is: steeds meer mensen kunnen duurdere dingen zoals verse voeding steeds moeilijker betalen”, weet De Sutter.

“Beknibbelen op de kost van eten en eerder kiezen voor goedkope producten is voor velen bittere noodzaak. En laat de goedkoopste etenswaren nu niet per se de gezondste zijn, integendeel.”

We betalen 20% meer in de supermarkt

“Steeds meer mensen schrikken bij de kassa. Als we nu boodschappen doen, betalen we er 20% meer voor dan vorig jaar. Een gezin met 2 personen geeft nu gemiddeld 82 euro meer uit in de supermarkt per maand dan een jaar geleden”, zegt De Sutter op basis van de jongste berekeningen van Test Aankoop.

De Sutter wijst erop dat de Europa haar btw-regels vorig jaar in april versoepelde. “Zo kunnen lidstaten de btw verlagen op producten die bijvoorbeeld de volksgezondheid beschermen of die goed zijn voor het milieu. Bepaalde categorieën van producten die in basisbehoeften voorzien, zoals levensmiddelen, kunnen zelfs van een zogenaamd ‘nultarief’ genieten.”

Inflatie ongedaan maken

“Door de inflatie stijgt de prijs van fruit met 9%. Die verhoging kunnen we voor een deel ongedaan maken door de BTW op groeten en fruit af te schaffen. Hetzelfde geldt voor volkoren producten. De prijs van een pak volkoren spaghetti kan vandaag in de winkel bijna dubbel zo duur zijn als de ‘witte’ variant”, weet De Sutter.

Ze wijst er tot slot op dat de federale regering dit jaar een gezondheidshift wil invoeren. Daarbij past een afschaffing van de BTW op groenten en fruit. “Tijdens het begrotingsbesprekingen voor het jaar 2023 besliste de federale regering om werk te maken van een gezondheidsshift om gezonde producten goedkoper te maken. Ik kijk dan ook uit naar de voorstellen van mijn collega’s, de minister van Volksgezondheid en Financiën, die elk moment op tafel zullen komen.”

“Hiermee zal gehoor gegeven worden aan de oproep van verschillende middenveldorganisaties die ervoor pleiten dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot voldoende, gezonde en duurzame voeding.”

Filip Van der Linden

Lees ook in Groenten

Doorbraak in onderzoek naar bruinrot

Aardappelen Eén van de meest schadelijke plantbacteriën ter wereld geeft een deel van zijn geheimen prijs in nieuw doctoraatswerk van ILVO, VIB en UGent. Het gaat om het Ralstonia solanacearum species complex, dat meer dan 200 plantensoorten kan aantasten, waaronder enkele heel belangrijke gewassen zoals aardappel en tomaat. Joren De Ryck ontdekte waar in de plantenwortels eiwitten actief zijn die door de bacterie geïnjecteerd worden en de plant vervolgens ziek maken.
Meer artikelen bekijken