Startpagina Agriflanders

Samenhorigheidsgevoel overheerst op Agriflanders

Ondanks de negatieve teneur in de sector was Agriflanders 2023 een topeditie. Niet minder dan 66.756 bezoekers zakten af naar Flanders Expo. De organisatoren blikten aan het slot van de 12de editie van deze vakbeurs dan ook erg tevreden terug: “We hebben ons geprofileerd als een krachtige sector.”

Leestijd : 4 min

De eerste beursdagen toonden al dat de bezoekersaantallen een positieve trend toonden, en dat werd bevestigd na een laatste drukke dag. Gunther De Mey, event manager bij AgriBevents, overliep de cijfers tijdens de afsluitende persconferentie: “Op donderdag 12 januari telden we 13.000 bezoekers, op vrijdag waren er dat al 13.852 en vervolgens volgde een druk weekend met 17.388 bezoekers op zaterdag en niet minder dan 22.512 bezoekers op zondag. Het was dus op de koppen lopen in de wandelgangen. In totaal betekent dit bijna 67.000 bezoekers. We spreken dus opnieuw van een zeer geslaagde editie.”

Zondagvoormiddag kwamen de bezoekers in grote getallen de beurshal binnen.
Zondagvoormiddag kwamen de bezoekers in grote getallen de beurshal binnen. - Foto: AV

Vier jaar geleden werden niet minder dan 69.000 bezoekers geteld. “Dat was onze topeditie, de voorbije 4 jaar gebeurde er echter wel wat in de sector”, benadrukt De Mey.“We hadden veel twijfels in de aanloop naar deze beurs. Na de annulatie van de editie van 2021 door corona was het wat blind varen. Uiteindelijk reserveerden 344 exposanten een plek op de beurs. We hadden nog een wachtlijst met firma’s die laattijdig beslisten om toch nog deel te nemen, maar we kwamen niet meer terug op onze beslissing om hal 6 niet te gebruiken. Het aantal exposanten zat wel dus goed, maar het was tot bij aanvang koffiedik kijken inzake bezoekers. De moeilijke politieke en economisch situatie zorgde immers voor veel vraagtekens binnen de sector. Bovendien daalde sinds 2019 ook het aantal landbouwers alweer. Maar we zijn blij dat we inpikten waar we in 2019 gestopt zijn, met een zeer mooie opkomst.”

Samenhorigheid

“Ondanks die moeilijke context was 2022 voor enkele sectoren best wel een goed jaar, denk bijvoorbeeld aan de hoge melkprijzen”, verklaart afscheidnemend voorzitter Georges Vankeerberghen de onverwacht gunstige cijfers. “En het was wel duidelijk dat bezoekers én standhouders blij waren om als vanouds met elkaar in contact te kunnen komen. Het deed deugd om elkaar opnieuw te ontmoeten.”

“We kregen intussen al heel wat positieve reacties van standhouders”, vult Joris Van Olmen aan. Van Olmen neemt de voorzittersfakkel over van Georges Vankeerberghen. “En dat zegt wel wat, zo’n spontane reacties horen we zelden! Vele standhouders zijn de beurs gestart zonder verwachtingen, maar ook voor hen blijkt het een erg geslaagde beurs. Het toont trouwens dat de sector niet helemaal stilviel. Bedrijven renoveren en zoeken oplossingen voor de huidige problemen.”

We kregen trouwens ook zelf van heel wat beursbezoekers te horen dat ze het een geslaagde beurs vonden. Vankeerberghen: “Agriflanders viel duidelijk in de smaak. We hebben getoond dat we een verenigde sector zijn. Er heerste een groot gevoel van samenhorigheid in de beurshallen.” “Het toont ook de veerkracht van de landbouwsector”, vult De Mey nog aan.

Politici in de wandelgangen

Er werden heel wat politici gespot op deze vierdaagse beurs. Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) nam op zondagnamiddag ruim de tijd om diverse standen te bezoeken. Bij VLAM assisteerde hij bij een kooksessie, hij bezocht de diverse landbouworganisaties en de stand van zijn departement landbouw en Visserij.

Minister van Landbouw assisteerde op de stand van VLAM bij een kooksessie met rode poon.
Minister van Landbouw assisteerde op de stand van VLAM bij een kooksessie met rode poon. - Foto: AV

Tijdens de rondgang in de hal van de stallenbouwers zag hij onder meer met eigen ogen technieken en mogelijkheden om de stikstofproblematiek aan te pakken.

En ook onze premier, Alexander Decroo (Open VLD) spendeerde enkele uren op Agriflanders. Hij bezocht weliswaar de stand van Open VLD. Zijn partij was voor het eerst exposant. Decroo is een groot paardenliefhebber, zijn rondgang ging dan ook bijna rechtstreeks naar hal 8 waar de prijskamp voor trekpaarden bezig was.

Premier Decroo bracht - samen met Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (rechts) - ook een bezoekje aan de stand van Open VLD.
Premier Decroo bracht - samen met Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (rechts) - ook een bezoekje aan de stand van Open VLD. - Foto: AV

Ook cd&v had opnieuw – in een jaar zonder verkiezingen – een eigen stand. Naast politici van deze partijen zagen we op sociale media dat ook parlementsleden van Groen, Vlaams Belang en ‘zelfs’ enkele van N-VA een beursbezoek deden. De minister van Omgeving Demir zagen we niet. Zoals gekend, had haar departement er dan ook voor geopteerd geen stand te hebben op deze editie van Agriflanders.

Mobiliteit blijft pijnpunt

Enige negatieve noot voor de editie 2023 was de mobiliteitsproblematiek. En dat was niet voor het eerst. De Mey: “De parkeer- en mobiliteitsproblematiek rondom Flanders Expo wordt alsmaar erger, en wij hebben daar geen vat op. Tegenover 2019 was er alweer minder parking beschikbaar. En door werken aan de trambedding reden tram noch bus tot aan de beurshallen. We beslisten daarom begin dit jaar om extra graszones nabij de hallen in te zetten als parkeerzone. Het gras was toen heel goed berijdbaar. De regen van de voorbije periode, en zeker de zondvloed op de eerste beursdag, maakten dat die parkeerzone snel om zeep was. ’s Avond moesten we heel wat auto’s uit de modder slepen. We beslisten om de extra gratis parking op de Makro-site in Eke met gratis shuttledienst naar de beurs vervroegd in te zetten. Alhoewel we dit pas op het einde van de eerste beursdag konden communiceren via sociale media, werd deze parking op vrijdag al door zo’n 1.600 bezoekers gebruikt. We hebben 7 bussen ingezet. Jammer genoeg kwamen onze bussen ‘s avonds ook zelf in de file terecht. De politie deed namelijk net daar alcoholcontroles... De shuttlebussen vervoerden op de laatste beursdag niet minder dan 2.400 bezoekers.”

De organisatie maakt zich terecht wat zorgen over de mobiliteit in de toekomst. Men blijft immers bijbouwen op terreinen die vandaag nog worden ingezet als parkings. Voor de meeste evenementen in Flanders Expo is hier meer dan genoeg plaats voor de bezoekers, maar voor een drukbezette beurs als Agriflanders volstaat dit niet. Extra parkeergelegenheid is bovendien geen prioriteit voor de stad Gent.

Wij kijken alvast weer uit naar de editie van 2025!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken