Startpagina Actueel

Demir neemt premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen onder de loep

Er zijn op een jaar tijd 185 aanvragen ingediend voor de Vlaamse premie voor het verwijderen van asbest op daken van bijvoorbeeld loodsen en schuren in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. Dat antwoordde Vlaams minister van Energie Demir in het Vlaams Parlement op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. Demir neemt geen genoegen met dat aantal en kondigt een evaluatie en mogelijke bijsturing van de premievoorwaarden aan.

Leestijd : 2 min

Wie het initiatief neemt om het asbestdak van een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw (bv. loodsen, schuren, stallen...) te vervangen door een dak met zonnepanelen, kan rekenen op een premie van de Vlaamse overheid. De premie past zowel in de ambitie om Vlaanderen asbestveilig te maken als in de bevordering van investeringen in hernieuwbare energie. De premie bedraagt 12 euro per m2. De Vlaamse regering heeft er dit jaar 15 miljoen euro voor opzij gezet.

Streven naar meer aanvragen

Maar in het eerste jaar was er nog niet meteen een stormloop op de premie. Midden vorig jaar stond de teller op 32 aanvragen. Intussen is dat aantal volgens minister Demir gestegen naar 185. "Maar daar neem ik nog geen genoegen mee", zei de N-VA-minister woensdag.

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne suggereert de voorwaarden voor de premie onder de loep te nemen. Die zijn nogal strikt en werpen mogelijk drempels op. Zo moet het gaan om niet-verwarmde ruimtes. "Maar de meeste ruimtes, bijvoorbeeld van stallen of garages, zijn verwarmde ruimtes waardoor men niet in aanmerking komt voor de premie tot sanering en omvorming", aldus Bothuyne. Minister Demir lijkt wel oren te hebben naar die suggestie. "We gaan de premie zo snel mogelijk evalueren en daar waar er drempels zijn, gaan we die wegnemen", aldus Demir.

Belga/SN

Lees ook in Actueel

Melkprijs Royal A-ware zakt met 5 euro per 100 l

Melkvee Zuivelverwerker Royal A-ware maakt iedere tweede werkdag van de maand zijn melkprijs bekend. Net als bij andere zuivelbedrijven is ook hier de prijs in dalende lijn. De standaard melkprijs bedraagt in februari 49 euro/100 l.
Meer artikelen bekijken