Startpagina Actueel

Naar schatting 24 wolven in België

Op dit moment zijn er naar schatting 24 wolven in België. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vrijdag. Er worden dit jaar 3 nesten verwacht, waarvan 2 in Wallonië.

Leestijd : 1 min

Met 2 roedels, de ene in Limburg en de andere in de Hoge Venen, zijn in 3 jaar tijd 29 wolven geboren in België. Vier welpen kwamen om door aanrijdingen in Limburg, andere verlieten hun roedel en trokken naar gebieden buiten België.

Sinds november derde paar

Experten schatten dat er nu nog 13 wolven in Limburg zijn: de ouders en 11 jongen van de laatste 2 worpen. In Wallonië zouden nog 11 wolven zitten: 2 paren, 2 jongen van 2021 en 5 jongen van 2022.

Sinds november heeft zich nog een derde paar gevestigd in Wallonië, in het grensgebied met Duitsland nabij Bütgenbach. Het gaat om een rekel uit Duitsland en een jonge wolvin uit een van de eerste Belgische nesten.

Volgens de verantwoordelijke van het wolvennetwerk van de Waalse overheid, Alain Licoppe, is er in Wallonië voldoende plaats voor tot 15 à 20 roedels.

Naast wolven die zich permanent vestigen, trekken ook heel wat jonge nestverlaters, uit bijvoorbeeld Nederland of Duitsland, door België. In Wallonië werden er in 2022 zo 13 geïdentificeerd aan de hand van hun DNA.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken