Startpagina Pluimvee

Vogelgriep: Besmetting bevestigd bij leghennenbedrijf in Wervik

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een commercieel pluimveebedrijf in Wervik (provincie West-Vlaanderen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

Leestijd : 2 min

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Henegouwen en Frankrijk. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus al sinds september sterk circuleert onder wilde vogels. Daardoor is het risico groot dat je pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels.

Wat doen als particuliere houder?

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei 2022, raden we ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Afschermplicht voor geregistreerde pluimveehouderijen

Minister van Landbouw David Clarinval heeft op 5 oktober 2022 beslist om de afschermplicht (ofwel de dieren binnen houden, ofwel onder netten plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders. Uiteraard mag elke particuliere houder die dat wil eveneens zijn dieren afschermen; het FAVV raadt dit sterk aan.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap: http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp

Help mee ons pluimvee te beschermen! Deze maatregelen moeten helpen om te vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en onze dieren kunnen besmetten.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken