Startpagina Economie

Zelenski roept Russen op om voedselexport niet langer te belemmeren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept op om een einde te maken aan de aanhoudende belemmeringen voor de voedselexport over zee.

Leestijd : 2 min

In de buurt van de zeestraat Bosporus liggen meer dan 100 schepen met levensmiddelen weken vast omdat Russische vertegenwoordigers de inspecties blokkeren, zei hij zaterdag 21 januari in een videoboodschap tijdens de internationale conferentie van ministers van Landbouw in Berlijn.

Gevolgen van verstoring

Dat de voedselexport wordt verstoord, leidt tot hogere prijzen in Europa, tot een toenemend risico voor sociale instabiliteit in Azië en tot lege eettafels voor duizenden gezinnen in Afrikaanse landen als Ethiopië of Soedan. Zelenski beloofde dat zijn land ondanks oorlog de wereld van voedsel zal blijven voorzien. Ondanks de voortdurende Russische raketaanvallen op de infrastructuur en de gevechten in gebieden die belangrijk zijn voor de landbouw, blijven de boeren de akkers bewerken, aldus de president.

Rusland ontkent

Rusland ontkent de Oekraïense graanschepen te blokkeren. “Momenteel liggen 64 schepen voor anker in Oekraïense havens en inspectiezones. De volgorde van de inspectie wordt bepaald door Oekraïne, Russische vertegenwoordigers hebben daarop geen enkele invloed”, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat er in de buurt van Istanboel nog tientallen schepen wachten op toestemming, noemt Moskou een ‘kunstmatige verkeersopstopping’. “Het is duidelijk dat Kiev zich uitsluitend laat leiden door egoïstische doelstellingen om meer en sneller te verkopen en daarbij de normale gang van zaken verwaarloost”, aldus Moskou.

Graanakkoord

Sinds de zomer wordt weer Oekraïens graan via de Zwarte Zee en de Bosporus geëxporteerd, nadat Kiev en Moskou daarover een door Turkije en de Verenigde Naties bemiddeld akkoord hadden bereikt. De deal maakte een einde aan de maandenlange blokkade van de Oekraïense havens als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken