Startpagina Agriflanders

Blondes schitteren in Gent

“Wat een kwalitatieve dieren heb ik hier vandaag mogen beoordelen!”, was het mooie compliment van de Franse jury en fokker Olivier Varlet voor zijn Vlaamse collega-fokkers tijdens Agriflanders.

Leestijd : 5 min

Ook de Blonde d’Aquitaines waren terug van de partij tijdens de voorbije Agriflanders in Gent. Op de stand werden er 12 dieren van verschillende fokkers aan het publiek getoond.

Nationale keuring

Dé hoogdag voor de fokkers en liefhebbers van de Blonde d’Aquitaines was zonder twijfel vrijdag 13 januari, want voor de tweede keer werd op die dag de nationale keuring georganiseerd. Hiervoor waren maar liefst 76 dieren ingeschreven. De Blondes startten om 11 uur aan een goed gevuld programma dat de ganse dag bleef duren. De dieren werden ingedeeld in 13 rubrieken, vervolgens werden de kampioenen gekozen. Onder veel belangstelling rond de ring werden de dieren door hun eigenaars voorgesteld.

Gevestigde waarden én nieuwkomers

Jonge stieren Onder de deelnemers waren er heel wat gevestigde waarden, maar toch mochten we terug een aantal nieuwkomers verwelkomen. In de eerste rubriek moest nieuwkomer Jan Opsommer de duimen leggen tegen Luc De Bel. De Bel won met zijn jonge stier, Touquet, de eerste reeks. Later op de dag werd deze stier ook nog als kampioen gekozen. Tanguy, van Jan Opsommer, en Tanzac, van de familie Arnauts, vervolledigden het lijstje.

In rubriek 2 zagen we terug een nieuwkomer scoren. Hier kaapte Sander Willems met Fien een mooie derde prijs weg, opnieuw zien we Luc De Bel met Swarup schitteren op de eerste plaats, de tweede plaats ging naar Tessa, van Kristof Bettens.

In de volgende rubriek is het opnieuw Luc De Bel die het podium opgaat, want zowel de eerste plaats als de derde plaats mogen op zijn naam geschreven worden. De tweede plaats werd mooi ingevuld door Strike van Carl Mintjens.

Vaarzen 12-18 maanden Bij de volgende reeks is de ring goed gevuld, de categorie vaarzen van 12 tot 18 maanden is een mooie verzameling blonde dames. Sonja van Carl Mintjens werd eerste in deze prachtige reeks, later op de dag werd ze ook nog eens tot kampioen verkozen. Als kers op de taart kreeg ze ook nog de prachtige titel ‘Miss Future’. Scarlett, van de familie Loterman-De Temmerman, en Rya, van Peter De Brabander, vervolledigden de reeks met een tweede en derde plaats.

Kampioenen jonge dieren: Tourquet van Luc De Bel bij de jonge stieren en Sonje van carl Mintjens bij de jonge vaarzen.
Kampioenen jonge dieren: Tourquet van Luc De Bel bij de jonge stieren en Sonje van carl Mintjens bij de jonge vaarzen. - Foto: Lindsay Loterman

Stieren 18-24 maanden Intussen werden de dieren steeds imposanter, de stierenreeksen waren eerder beperkt, maar waren zeker niet minderwaardig. Carl Mintjens en zijn team mochten ook hier weer een eerste plaats op hun naam schrijven. Seigneur haalde het voor Gg Springsteen, van Luc Vervaele, en Survivor, van Kristof Bettens.

Vaarzen 18-24 maanden Bij de vaarzen van 18 tot 24 maanden zagen we opnieuw dezelfde namen opduiken, en opnieuw mocht het team van Carl Mintjens de eerste plaats opeisen.

Stieren 2-3 jaar Bij de stieren van 2 tot 3 jaar maakten we er een onderonsje van, maar Rabot van Luc De Bel kreeg het rode lint aan gestrikt, meer nog, ook het kampioenenlint ging om zijn lijf. Zijn stalgenoot Rafale moest genoegen nemen met de tweede plaats. Rudy van Kristof Bettens kreeg uiteindelijk het zwarte lint toegekend.

Rabot van Luc De Bel kreeg het rode lint aan gestrikt bij de stieren 2-3 jaar, bovendien ging ook het kampioenenlint om zijn lijf.
Rabot van Luc De Bel kreeg het rode lint aan gestrikt bij de stieren 2-3 jaar, bovendien ging ook het kampioenenlint om zijn lijf. - Foto: Lindsay Loterman

Vaarzen en gekalfde vaarzen 2-3 jaar Bij de vaarzen en gekalfde vaarzen van 2 tot 3 jaar kwamen we heel wat bekende namen tegen. Wanneer we de catalogus bekeken, zagen we al dat dit een mooie reeks was, waarbij maar liefst 10 dieren mochten deelnemen. Na een knappe wandeling kwam de jury tot het besluit dat Salsa, van de familie Loterman-De Temmerman, bovenaan de reeks mocht komen te staan. Ook zij had een stalgenoot bij haar op het podium staan: Renoncule mocht op de derde plaats op het podium. Om het rijtje compleet te maken zagen we dat Polyxena van Luc De Bel een mooie tweede plaats toegekend werd.

Later op de dag kreeg Salsa ook nog het kampioenslint om de borst.

Stieren 3-4 jaar De stieren 3 tot 4 jaar werden stilaan ongeduldig en wilden zich maar al te graag meten met elkaar. Regain van Luc Vervaele en zijn stalgenoot Gg Poulidor schoven een eerste en tweede plaats naar zich toe. Pedro van Jan Opsommer vervolledigde het rijtje.

Gekalfde vaarzen en koeien Bij de gekalfde vaarzen en koeien was het opnieuw Luc De Bel die de titel mee naar huis mocht nemen, Pam is de dochter van Noblesse die ook van de partij was tijdens deze prijskamp. Meer nog, ook zij had de eerste prijs beet en, om het compleet te maken, kreeg ze nog het driekleurenlint mee naar huis. Die kampioenstitel laat ze niet meer los.

Ook de Hilario-zoon, Neruda, van Luc Vervaele, kreeg de kampioensbeker mee naar huis. Hij vormde een mooi podium met Osasis, van Luc De Bel, en Naif, van de familie Loterman-De Temmerman en Jan Opsommer.

Neruda van Luc Vervaele kreeg de kampioensbeker volwassen stieren mee naar huis.
Neruda van Luc Vervaele kreeg de kampioensbeker volwassen stieren mee naar huis. - Foto: Lindsay Loterman

Zoogstellen Bij de zoogstellen mochten we terug een nieuwe naam noteren. Filip Coussens mocht met zijn Blanchke en zoon Torsten debuteren tussen de namen die we al kenden. Hij zag vanuit de ring dat Nanja en zoon Sylvester de kampioenstitel wegkaapten. Hierdoor mocht ook Peter De Brabander een beker meenemen naar Hamme.

Bedrijfsloten

Last but not least kwamen nog de bedrijfsloten in de ring. In deze categorie keek de jury niet alleen naar de individuele kenmerken van de dieren, maar ook naar de homogeniteit van de voorgestelde dieren onderling. Deze prijs ging naar Luc De Bel, de jury complimenteerde hem met het prachtige lot dieren dat hij voortbracht op deze keuring.

Vleesprijs

Voor het eerst werd er een vleesprijs uitgereikt, doorheen de volledige dag duidde de jury verschillende dieren aan, die later opnieuw samen in de ring kwamen te staan. De prijs voor het dier met de beste vleeseigenschappen mocht mee naar Hamme, want ook deze prijs kwam op naam van Peter De Brabander te staan.

Tot slot rest mij enkel nog om de voltallige organisatie en deelnemers van deze prachtige keuring te feliciteren, ik heb vanop de eerste lijn mee mogen helpen aan de organisatie en uitvoering van deze mooie dag. En ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik een zeer trotse liefhebber van de Blondes ben. Ik heb genoten van al dat moois en hoop dat we binnen 2 jaar terug aanwezig mogen zijn op deze prijskamp.

Marnic Loterman, de trotse voorzitter van Blonde  d’Aquitaine  Vlaanderen, met zijn kleinkinderen.
Marnic Loterman, de trotse voorzitter van Blonde d’Aquitaine Vlaanderen, met zijn kleinkinderen. - Foto: Lindsay Loterman

Steffie Loterman

Lees ook in Agriflanders

Brouns sluit mooie eerste beursdag af met sterke boodschap

Agriflanders Het is duidelijk, de landbouwsector snakte er echt naar om elkaar terug te ontmoeten. De eerste Agriflanders-dag was het dan ook behoorlijk druk. De organisatie telde zo’n 13.000 bezoekers. Vlaams minister van Landbouw, Jo Brouns (cd&v), profiteerde van de officiële opening om enkele positieve, maar ook politieke boodschappen mee te geven.
Meer artikelen bekijken