Startpagina Agriflanders

Vlaanderen kent opnieuw zijn kampioentitels Belgisch witblauw toe

Vrijdag 13 januari werd een hoogdag voor het Belgisch witblauw (BWB) ras in Vlaanderen. Traditioneel vinden er tijdens Agriflanders op die dag de witblauwkampioenschappen plaats voor het vrouwelijk BWB-ras.

Leestijd : 4 min

Deze editie werd na jaren van uitstel door Covid-19 als een doorstart aanzien voor het behoud van prijskampen op de beurs. Er werd tijd noch moeite gespaard door de organisatoren en Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) om de dag zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het tijdsschema werd wat aangepast en verschoven, met heel wat nadruk op de namiddag, zodat iedere bezoeker ruimschoots de tijd had om af te zakken naar de laatste hal, hal 8, waar de prijskampen plaatsvonden.

Minder inschrijvingen

Het aantal inschrijvingen kende echter een terugloop ten opzichte van de voorgaande editie met 73 aanmeldingen. De dag zelf melden er slechts enkelen afwezig. Sinds de veeprijskampen terug hernomen zijn na Covid-19, kennen verschillende prijskampen een kleine terugloop van het aantal inschrijvingen.

Het aantal deelnemers klokte af op 28, netjes verdeeld over de verschillende provincies, met onder andere een paar nieuwkomers in het prijskampmilieu. Het beloofde een spannende prijskamp te worden dankzij de puike organisatie en het voorbereidende werk van Mario Willen en zijn ploeg.

Drie juryleden oordelen

Als juryleden werden voor deze editie 2 Waalse en 1 Vlaams jurylid uitgenodigd.

Manu Laruelle uit het Luikse Faimes, die een gevestigde waarde in het prijskampmilieu is, had naast zich Laurent Leleux uit het Henegouwse Mainvault. Vincent Vanopdenbosch, die jarenlang werkzaam was als CRV-inspecteur en nu een bedrijf heeft in het Brabantse Bever, nam de taak op zich als enig Vlaams jurylid. Er werd telkens gejureerd met een tweemansjury.

Wim Veulemans trad op als prijskampcoördinator, Marc Raemdonck als ringsecretaris en Mieke Vander Schueren praatte het geheel aan mekaar.

Ondersteuning werd gegeven door de leerlingen van het zevende jaar Landbouw van de Broederschool Biotechnische en Sport uit Sint-Niklaas voor het uitvoeren van diverse taken in en rondom de prijskampring.

Tien reeksen

In totaal moesten er 10 reeksen worden gejureerd doorheen de dag.

We zetten de winnaars op een rij.

Vaarzen van 12 tot 20 maanden Er werden 5 reeksen gejureerd in de categorie vaarzen van 12 tot 20 maanden. Traditiegetrouw is deze leeftijdscategorie in aantal steeds het best vertegenwoordigd. In reeks 1a: Raratouille Van Het Bareelhof, van Stijn Veulemans uit Glabbeek; in reeks 1b: Rozemarijn Van Het Smetledehof, van L.V. De Clerck uit Smetlede; in reeks 1c: Venus Van Bellis, van Roggen-Schotsmants & Warnants Jos uit Kersbeek-Miskom; in reeks 1d: Radio BBCI Van de Kerkenhofstede, van Paul Gillis uit Watervliet; in reeks 1e: Rineke van de Pannemeers, van Filip Ally uit Tielt.

Vaarzen en gekalfde vaarzen van 20 tot 32 maanden In reeks 2a: Paco Rabanne van Terbeck, van Roggen-Schotsmans & Van Belleghem D & Ch. uit Kersbeek-Miskom; in reeks 2b: Passionata van de Pannemeers, van Filip Ally uit Tielt.

Gekalfde vaarzen van 32 tot en met 44 maanden In reeks 3a: Pipa van de stokerij, van Roger Monbaliu uit Jabbeke.

Koeien vanaf 44 maanden In reeks 4a: Mabelle van het Kruisborre, van Roger Orincx uit Asse; in reeks 4b: Karlien van de Klaveren Aas, van L.V. Klaaveren Aas en Van Osselaer uit Beveren.

Vlaamse kampioenen 2023 van Agriflanders

De kampioenen dienden steeds door de driekoppige jury samen aangewezen te worden.

Bij de jonge vaarzen (12 tot 20 maand ) werd het een triomf voor de familie Gillis uit Watervliet. Radio BBCI van de Kerkenhofstede (Darko de Centfontaine ) werd kampioen, met haar gewicht van 598 kg en duidelijke overmacht in massa, zoals we van de stal gewend zijn.

Kampioen BWB jonge vaarzen, Radio BBCI van de Kerkenhofstede, van Paul Gillis.
Kampioen BWB jonge vaarzen, Radio BBCI van de Kerkenhofstede, van Paul Gillis. - Foto: Olivia Germeau

Bij de oudere vaarzen (20 tot 44 maand) kende de jury de kampioenschapstitel toe aan de 804 kg wegende Passionata van de Pannemeers (Darko de Centfontaine), van Filip Ally uit Tielt. Ook hier werd de lijn van massa, in combinatie met gewicht en uitstraling, aangehouden.

Kampioen BWB oudere vaarzen, Passionata van de Pannemeers, van Filip Ally.
Kampioen BWB oudere vaarzen, Passionata van de Pannemeers, van Filip Ally. - Foto: Olivia Germeau

Bij de koeien (+ 44 maanden) werd het wel heel spannend, met 2 verschillende getypeerde dieren als kandidaat. Ook hier werd dezelfde lijn door de jury aangehouden en werd de 1.016 kg zware, 7-jarige en tevens oudste deelneemster, Karlien Van Klaveren Aas (Grommit Hof Ter Zilverberg), van L.V. klaveren Aas, volwaardig kampioene bij de koeien.

Jongerenjury ‘Kijk op Keuren’

De 12 deelnemers voor de jongerenjury ‘Kijk op Keuren’ kregen op voorhand elk 5 series te jureren voor de eigenlijke jury moest jureren. Zij hadden steeds 12 minuten de tijd om hun series te jureren.

Groepsfoto van de BWB-finalisten Kijk op Keuren 2023.
Groepsfoto van de BWB-finalisten Kijk op Keuren 2023. - Foto: Olivia Germeau

Er werden in verschillende series zeer juiste klassementen opgemaakt door de jongerenjury, wat deze opleiding en interscholencompetitie heel nuttig maakt om deze jongeren verder op te leiden voor de toekomst. Misschien kunnen we deze jongeren uitnodigen om verder mee te jureren op regionale prijskampen, om ze zo door te laten groeien?

De winnaar bij de jongerenjury werd Kenny Moyaert uit Kleit, de tweede plaats ging naar Lien Lootens uit Eeklo. De derde plaats ging naar Lore Moerenhout uit Bornem.

Winnaars Kijk op Keuren BWB-vee: eerste plaats voor Kenny Moyaert uit Kleit, tweede voor Lien Lootens uit Eeklo en Lore Moerenhout uit Bornem werd derde.
Winnaars Kijk op Keuren BWB-vee: eerste plaats voor Kenny Moyaert uit Kleit, tweede voor Lien Lootens uit Eeklo en Lore Moerenhout uit Bornem werd derde. - Foto: Olivia Germeau

Geslaagde editie

Iedereen, oud en jong, die aanwezig was, kan terugblikken op een geslaagde editie van deze prijskamp. Hopelijk vindt men het in de toekomst met de veranderende sanitaire maatregelen nog steeds de moeite om prijskampen als deze in te richten, met misschien ook de aanwezigheid van mannelijke dieren en een ruimer deelnemersveld naar Wallonië toe, nu het aantal ingeschreven dieren toch niet meer mag dalen…

Carl Heyvaert

Lees ook in Agriflanders

Edito: Agriflanders toont veerkrachtige landbouwsector

Edito Agriflanders 2023 zit erop. Hoe mooi is het om te kunnen stellen dat de teneur tijdens deze beurs overwegend positief was. Land- en tuinbouwers en de hele agrosector toonden duidelijk dat ze beschikken over een enorme veerkracht. Nu is het echter tijd om stappen vooruit te zetten.
Meer artikelen bekijken