Startpagina Pluimvee

Opnieuw 18 maanden cel met uitstel in fipronil-zaak

Het Antwerpse hof van beroep heeft woensdag uitspraak gedaan in de fipronil-zaak. Zes jaar geleden werden tal van pluimveebedrijven geblokkeerd, aangezien fipronil in de kippeneieren werd aangetroffen. De zaakvoerder van zo’n reinigingsbedrijf is nu veroordeeld tot 18 maanden cel en 20.000 euro boete, beide met uitstel.

Leestijd : 2 min

Patrick R. uit Ravels bracht in 2016 een 100% natuurlijk ’wondermiddel’ op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden. Hij had er echter fipronil onder gemengd. Deze toxische stof is efficiënt in de bestrijding van parasieten bij dieren, maar is schadelijk voor de mens en mag dus niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen.

Financiële schade

In de zomer van 2017 werden honderden pluimveebedrijven in België en Nederland geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil werd aangetroffen. De financiële schade was enorm: de getroffen pluimveebedrijven, het FAVV en OVAM kregen op het fipronilproces in 2020 in totaal 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

Bewust gehandeld?

Patrick R. werd veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan een jaar effectief, en een boete met uitstel. Hij ging niet in beroep. Pieter V., zaakvoerder van een servicebedrijf dat het product gebruikte om stallingen mee te reinigen, deed dat wel. Hij bleef erbij dat hij niet op de hoogte was dat het product fipronil bevatte en dat hij altijd te goeder trouw had gehandeld.

Het hof besloot op basis van e-mailverkeer dat Pieter V. inderdaad niet wist dat het product fipronil bevatte, maar wel dat er een vergunningsplichtig anti-parasitair middel in zat, want alleen menthol en eucalyptus konden niet zo’n doeltreffend effect hebben op bloedluis. Voordat hij met het product naar klanten was gestapt, had hij volgens het hof eerst zekerheid moeten hebben over de exacte samenstelling.

Boete

Het hof legde zijn firma een boete van 20.000 euro met uitstel op en verklaarde een vermogensvoordeel van 25.000 euro verbeurd, net zoals in eerste aanleg. Lastens Pieter V. werd geen vermogensvoordeel verbeurdverklaard. In eerste aanleg was dat nog wel het geval en bedroeg het bedrag 25.000 euro.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken