Startpagina Varkens

Febev en Fenavian slaan de handen in elkaar voor meer transparantie

Om de weerbaarheid van de varkenssector te verhogen hebben Febev en Fenavian beslist om de bestaande systemen die marktfluctuaties weer te geven, met name de Meatindex en de Vindex, te integreren om zo tot een robuust platform te komen waarvan de resultaten een adequate reflectie zijn van de marktsituatie in België.

Leestijd : 2 min

Tot voor kort waren er 2 verschillende platformen om de wekelijkse prijsevoluties op te volgen voor deelstukken in de varkenssector, met name de Meatindex van Febev (www.meatindex.be) en de Vindex van Fenavian (https://vindex.Fenavian.be) . De leden van beide organisaties gaven aan dat een integratie van beide systemen de volgende stap moest betekenen in de ontwikkeling naar meer transparantie en een correcte marktwerking.

Gezamenlijk resultaat

Dit gaf het startschot van een lange en intense periode van uitwisseling tussen beide partijen om tot een gezamenlijk resultaat te kunnen komen. De platformen op zich blijven bestaan, maar de verwerking zelf gebeurt in een afgesloten eenheid (black box) die de verwerkte data geautomatiseerd terugstuurt naar beide platformen. Een aantal vooraf bepaalde controlestappen vinden plaats tijdens het proces om de correctheid van de data en de verwerking te verzekeren. Een regelmatige aftoetsing van de conformiteit van het proces vond plaats in samenwerking met de bevoegde overheid.

Betere representatie

Door de data van beide platformen samen te brengen worden zowel de prijsfluctuaties uit de afnamezijde (afnemers in België zoals retail en vleesverwerking) als de producerende zijde (aanbieders in België zoals uitsnijderijen) mee in rekening gebracht wat de representativiteit van het mechanisme ten goede komt. De gebruikers kunnen vervolgens de verwerkte resultaten op dinsdag na 14u consulteren op hun vertrouwde platformen.

Deze stap zorgt ervoor dat de publicaties in beide platformen vanaf heden als de referentie voor de prijsfluctuaties voor Belgisch varkensvlees geldt. Beide partijen zijn overtuigd van de meerwaarde die deze stap betekent op vlak van transparantie.

Febev

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken