Startpagina Actueel

Opnieuw machines bewonderen in de nazomerzon

We openden ons verslag van de Werktuigendagen 2015 onder de titel: machines bewonderen in de nazomerzon. Dit is een titel die we perfect ook voor deze editie kunnen gebruiken, want het was heerlijk vertoeven in Oudenaarde afgelopen weekend: zonovergoten en te midden van prachtige land- en tuinbouwmechanisatie. Dit zorgde voor gezelligheid en optimisme.

Leestijd : 8 min

Vooraf was de beurs aangekondigd als een vertrouwd concept met enkele nieuwe, frisse accenten. Deze aankondiging werd werkelijkheid in de 33ste editie. De organisatoren maakten na afloop dan ook een positieve balans op.

Bruggenbouwer

Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen wees bij de officiële opening onmiddellijk op de functie van ‘bruggenbouwer’. Zo laat de sector hier aan het grote publiek zien wat ze in hun mars heeft.

De heer Van Keerberghen verwees naar de voorlichtingsfunctie die de Werktuigendagen willen vervullen op technisch-economisch vlak. “Voor men een investering doet, kan men het best eerst kijken en vergelijken. De kern van de Werktuigendagen is dan ook demonstraties over grondbewerking en oogstactiviteiten. De informatie die de landbouwer hier vergaart, kan hij mee huiswaarts nemen en gebruiken binnen zijn bedrijfsvoering.”

Verruiming op de Werktuigendagen gebeurt ook stilaan. Zo is het onderwerken van groenbemesters een belangrijk onderwerp, zeker gezien het Europees GLB. In de organisatie waren er enkele firma’s die hierrond demonstreerden. Verder vertelt Georges dat het gedeelte over landschapsonderhoud weer wat meer wordt opgepakt “want dat was enkele edities wat verwaterd.” Het zijn twee klemtonen die Georges graag in de verf wou zetten.

Stijn Devolder, die tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2008 en 2009 als eerste over de eindstreep reed, kent Oudenaarde maar al te goed en kon dus niet ontbreken op de opening van de Werktuigendagen. Men vroeg hem dan ook wat zijn band was met landbouw. “Ik heb al enkele edities meegemaakt van de Werktuigendagen en heb een passie voor landbouwmachines.”

De start van de Werktuigendagen werd o.a. ingezet door (vlnr) Marnic  De Meulemeester, Stijn Devolder, Luc Vanoirbeek, Georges Van  Keerberghen, Joke Schauvliege en Richard Eeckhaut.
De start van de Werktuigendagen werd o.a. ingezet door (vlnr) Marnic De Meulemeester, Stijn Devolder, Luc Vanoirbeek, Georges Van Keerberghen, Joke Schauvliege en Richard Eeckhaut.

En wat heeft Oudenaarde dat de rest van het land niet heeft? Een vraag waar enkel de burgemeester van Oudenaarde, Marnic De Meulemeester, goed op kon antwoorden. “We zitten in Vlaanderens mooiste landschap, de Vlaamse Ardennen. Ik mag gerust zeggen dat landbouw en wielrennen een perfect huwelijk is hier in Oudenaarde. We zijn een echte land- en tuinbouwstreek en de landbouwer vormt hier het landschap. We hebben een zeer vruchtbare grond. We hebben ons op de kaart gezet als aankomstpunt van de Ronde van Vlaanderen, maar ook op vlak van landbouw hebben we ons internationaal op de kaart gezet, want we hebben voor de 33e keer de internationale Werktuigendagen, waar bezoekers met verschillende nationaliteiten naartoe gaan.” Er werd vermeld dat zelfs de Tsjechische Boerenbond aanwezig was op het evenement.

Wie ook niet kon ontbreken op de start van de Werktuigendagen, is landbouwschepen Richard Eeckhaut. Hij werd er voorgesteld als het ‘geheim wapen’ als het ging om de organisatie rond de Werktuigendagen. “Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de zwaksten in de maatschappij, en ik hoop dat dat ook in de toekomst nog kan. Ik zal me in de toekomst ook nog blijven inzetten voor de landbouw.”

Onze Vlaams minister van Landbouw, Joke Schauvliege, was tevens aanwezig. Ze voelt zich een ‘trotse en fiere’ minister van Landbouw, omdat er zo veel kennis getoond en gedeeld kon worden. “Het is fijn dat het een plaats is waar landbouwers elkaar ontmoeten. We tonen hier wat we waard zijn als sector.” Joke Schauvliege bezocht dan ook zelf de Werktuigendagen en ging langs bij verschillende standen. Zo mochten onder andere het ILVO, het PCG, maar ook Landbouwleven genieten van haar bezoek. Ze gooide zelfs een biet tijdens het Belgisch kampioenschap bietstoten.

De rondgang verbonden aan de officiële opening werd o.a. bijgewoond door de organisatoren, maar ook door Boerenbondvoorzitter Sonja Debecker en minister Joke Schauvliege. Zij bezochten verschillende standen, waaronder die van het ILVO, waar 85 jaar veredeling in de aandacht stond.
De rondgang verbonden aan de officiële opening werd o.a. bijgewoond door de organisatoren, maar ook door Boerenbondvoorzitter Sonja Debecker en minister Joke Schauvliege. Zij bezochten verschillende standen, waaronder die van het ILVO, waar 85 jaar veredeling in de aandacht stond.

Tevreden

Het was een tevreden beursorganisatie met wie we zondagavond laat spraken na afloop van de Werktuigendagen. “Als je met dergelijke editie niet tevreden bent, met wat ga je dan wel content zijn”, viel te horen bij Marc Botterman, mede-organisator Werktuigendagen. Het weer was opperbest, bezoekers waren goedgeluimd en in grote getale aanwezig, prachtige demo’s, vlot verloop, ... “De tevredenheid van de exposant primeert op het bezoekersaantal”, bemerkte Marc Botterman.

Het exacte bezoekerscijfer is nog niet bekend. “Maar dit ligt in de lijn van de vorige editie. In 2015 verwelkomden we zo’n 72.000 bezoekers. Dit jaar staat de teller ergens tussen de 65.000 à 70.000 geïnteresseerden”, gaf eventmanager Gunther De Mey ons te kennen.

Wat volgens sommige standhouders opviel, was het hogere aantal jongeren op de Werktuigendagen in vergelijking met vorige edities. “Het is voor sommige dan ook echt een familiedag”, klinkt het. Jongeren zelf zijn vooral nieuwsgierig naar wat op de markt is, maar hebben niet direct koopintentie. Ook voor de helikoptervluchten was de belangstelling groter.

Een bepaalde groep bezoekers misten we dit jaar op de Werktuigendagen. Dat waren degenen die maïs en aardappelen aan het oogsten waren. De oogst van de snijmaïs ligt merkelijk vroeger dit jaar en midden september was er een nattere periode, waardoor van het droge, zonnige weekend ook gebruik werd gemaakt om bewaaraardappelen te rooien. Tevens werd er nog wat voordrooggras gemaaid.

Verfrissing smaakt

De Werktuigendagen startten op zaterdagochtend met een nieuw initiatief dat Tom Destoop - verant-woordelijke mechanisatie - naar voor had gebracht, namelijk een demonstratie rond het vernietigen van groenbemesters. Gunther De Mey noemt dit een stap in de professionalisering van de beurs. Er is hier door de organisatie veel tijd en energie in gestoken. De goede reacties van bezoekers en deelnemers doen de organisatoren dan ook plezier. Alle machines werden gefilmd en de video hiervan werd op een scherm gedurende de beurs nog afgespeeld. Ook bleven de machines bij het demoveldje staan, zodat bezoekers het resultaat konden aanschouwen. Exposanten waren lovend over het initiatief en geven aan dat de beurs in deze richting moet evolueren. Bezoekers wisten de demo te smaken, maar gaven aan dat ze graag nog een woordje uitleg krijgen, naast het aanschouwen van de machine. Voor de beursorganisatie was de demo een ‘testcase’ op kleine schaal die ze zeker wil uitbreiden.

Gunther De Mey geeft aan dat ze de organisatie van de Werktuigendagen dit jaar zijn aangevat met een vernieuwd, jong team, dat over enkele dingen terug van nul af aan is gaan nadenken. Deze frisse blik heeft geleid tot een verbetering van een aantal zaken. Zo is er geïnvesteerd in meer bezoekerscomfort, denk o.a. aan de aanleg van wandelpaden en beter sanitair comfort. Twee demowandelroutes werden aangelegd om de diepergelegen demo’s beter te ontsluiten. Vooral het wandelpad dat langs de demo groenbemesters ging, werd intensief gebruikt.

Organisatorisch staat voor Gunther De Mey het concept op punt. “De Werktuigendagen hebben de toekomst”, lieten Gunther en Marc duidelijk verstaan. Dit jaar werd een nieuw ‘terreinontsluitings- en parkingssysteem’ in gebruik genomen met als doel om file rondom de terreinen bij aankomst van de bezoekers te vermijden. Dit heeft alvast gewerkt en was een aangename beleving, zowel voor de organisatie als voor de bezoekers. Er wordt bemerkt dat de bezoekers langs verschillende ingangen hun weg vonden en er een evenwichtigere verdeling was op het terrein.

De organisatie geeft aan dat er dit jaar sterk gesleuteld is aan het teeltplan en de plaatsing van de standhouders op het terrein. Dit heeft ervoor gezorgd dat bijna iedere firma in zijn achtertuin kon demonstreren. Dit had tot gevolg dat de Kattedoornstraat zeer goed gevuld was en er minder exposanten stonden aan het einde van de Maalderijstraat richting Parking 3.

Deelevenementen

De afdeling ‘Park en Tuin’ op de Werktuigendagen werd vooraf goed overdacht: “Welke richting gaan we dit uitsturen?”. De organisatoren besloten ook om hierop in te zetten en te investeren in meer bezoekersaantrek via demo’s door bosbouwbedrijf Mouton en de Stihl Timbersports. Voor de organisatie was zondagavond al duidelijk dat er verder op de ingeslagen weg wordt ingezet en dat de opwaardering geslaagd is.

Op vlak van ‘tuinbouw’ was er ook veel te beleven. Enorm veel machines van verscheidene constructeurs werden tentoongesteld, en werden in werking gesteld op vraag van het publiek. Zo werden er onder andere plantdemonstraties en rooidemo’s gehouden.

Tevredenheid troef dus op het tuinbouwplatform. Luc De Reycke - coördinator tuinbouw en teeltleider PCG - gaf ons na afloop van de Werktuigendagen te kennen heel tevreden te zijn met het verloop van de beurs en de interesse. Bij het PCG had men de indruk dat zaterdag door het goede weer de opkomst al beter was dan andere jaren.

Zelf organiseerde het PCG een demo over irrigatie en welke toestellen hiervoor voorhanden zijn. De demonstraties trokken veel volk aan en wie geïnteresseerd was, bleef echt plakken. De agrotoerist vertoefde minder op het tuinbouwplatform, wat ervoor zorgde dat er een grote mate van professionaliteit te bespeuren viel en er gericht geïnformeerd werd. “Als we vragen kregen, dan ging het over de demo zelf, maar verder merkten we veel belangstelling voor bataat en stelden mensen zich vragen rond de mechanisatie hieromtrent.” Ook de volgende jaren zal er nog onderzoek worden verricht omtrent bataat. Andere thema’s die werden uitgewerkt zijn: uien, irrigatie en fertigatie. Ze hebben duidelijk aantrek gehad bij het publiek.

Het tuinbouwgebeuren op de Werktuigendagen dit jaar wordt dus zeer positief geëvalueerd. Men denkt er zelfs aan uitbreiding van het tuinbouwplatform en in de toekomst wordt zeker verder ingezet op thema’s. Luc De Reycke merkte dat bezoekers over deze thema’s vooraf in de vakpers lazen en zo met gerichte vragen kwamen naar de beurs.

Ook bij Inagro waren tevreden stemmen te horen. Anneline Brouckaert: “De opkomst was goed. Interesse was er vooral in de wedstrijd die we organiseerden waarbij men een dronevlucht over hun percelen kon winnen. Verder komen mensen vooral met vragen over hun specifieke situatie als het om bemesting gaat.”

De rundveesector was deze editie minder sterk aanwezig, wat op een mechanisatiebeurs niet onlogisch is. Dit straalde ook af op de Provinciale fokveedag, waar slechts de helft van het normale aantal runderen (zwartbonte en de roodbonte Holsteins) aanwezig was (50-tal in 2017 t.o.v. 100-tal in 2015). De meeste deelnemers kwamen met een beperkt aantal koeien, maar de aanwezige dieren waren naar verluidt wel van hoge kwaliteit.

Het oldtimergebeuren op de Werktuigendagen is een zeer, zeer succesvol deelevenement. Over de twee dagen heen waren er 400 oude tractoren en machines aangemeld, met een recordaantal op zondag. Ook dit deel van het beursterrein werd tijdens de défile op zondagmiddag overrompeld. De voorgereden tractoren werden hierbij vakkundig toegelicht door Piet Verschelde.

De organisatie stelde dit jaar de eencilinders in de belangstelling. De Bota-award (Belgium Oldtimer Tractoren Award) ging in de categorie ‘gloeikoppers’ naar een Lanz type 15/30 uit 1933. Bij de stationaire motoren ging de eer naar de Bristol wagon & carriage works, type Victoria met 5 pk uit 1909. Bij de eencilindertractoren viel de eer te beurt aan de Kramer K18 uit 1941.

Op de terreinen van de Werktuigendagen kwam de evolutie inzake landbouwmachines mooi tot uiting. Op de voorgrond een replica van ‘Der erste Dieselross’, door Fendt gebouwd in 1919. Op de achtergrond een trekker anno 2017.
Op de terreinen van de Werktuigendagen kwam de evolutie inzake landbouwmachines mooi tot uiting. Op de voorgrond een replica van ‘Der erste Dieselross’, door Fendt gebouwd in 1919. Op de achtergrond een trekker anno 2017.

Het Belgisch Kampioenschap Ploegen werd wegens te veel deelnemers in laatste instantie verplaatst naar een veld buiten het beursterrein. Dit was nefast voor de publieke belangstelling voor dit aspect.

In de categorie ‘heen en weer’ ging de eerste plaats naar Frederik Leenaers. Bij het rondgaand ploegen - oldtimer/hef ging de eerste plaats naar Johan Standaert. Marc Schuurmans ploegde zich naar de eerste plaats in de categorie ‘rondgaand classic hef’. Bij de tweeschaar wentelploegers-parallel ging de eer naar Noël Leenaers. Luc Vandekerckhove ploegde zich naar de eerste plaats in de categorie rondgaand getrokken wielploeg.

Het oldtimerterrein werd op zondagmiddag overrompeld door een massa bezoekers.
Het oldtimerterrein werd op zondagmiddag overrompeld door een massa bezoekers.

Rond het middaguur demonstreerden de oldtimers op zondag ook met het hakselen van maïs. Zelfrijders waren er ditmaal niet bij. Toch lieten drie hakselteams de nostalgie van vroeger herleven. De oldtimermachines hadden haast net zoveel aandacht als de nieuwe, gedemonstreerde landbouwwerktuigen.

T.D. & M.V.

Zo’n 500 bezoekers namen deel aan onze lezerswedstrijd tijdens de Werktuigendagen.
Zo’n 500 bezoekers namen deel aan onze lezerswedstrijd tijdens de Werktuigendagen.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken