Startpagina Pluimvee

Vogelgriep duikt op in Brussel

Leefmilieu Brussel meldt de eerste gevallen van vogelgriep in het gewest. Op 30 januari werden in de Brusselse gemeenten Anderlecht, Vorst en Laken 4 dode kokmeeuwen gevonden.

Leestijd : 1 min

Het vogelgriepvirus circuleert al sinds september van vorig jaar sterk onder wilde vogels. Particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door de ren te overspannen om contact met wilde vogels te vermijden. Het voederen moet nog steeds verplicht binnen gebeuren. Drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Tweede geval in Wervik

De recentste melding van vogelgriep in Vlaanderen dateert van 25 januari. Toen werd in de West-Vlaamse gemeente Wervik bij een tweede commercieel pluimveebedrijf een besmetting met vogelgriep van het type H5 vastgesteld, nadat enkele dagen eerder een eerste besmetting in Wervik gemeld werd. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

Het tweede bedrijf in Wervik ligt in de 10 km-zone die afgebakend werd bij de eerste besmetting van 20 januari. Rond de tweede uitbraak werd een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld, die overlappen met de bestaande zones. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Henegouwen en in Frankrijk.

FVDL/Belga

Lees ook in Pluimvee

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken van vogelgriep

Pluimvee In Nederland is er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd deophokplicht in Nederland nog opgeheven, maar er zijn daar inmiddels weer 3 nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De uitbraak in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.
Meer artikelen bekijken