Startpagina Aardappelen

Belgapomprijs voor Innovator stijgt

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 3 februari 2023 bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde prijs als vorige week.

Leestijd : 2 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane 318 euro/ton.

Voor het ras Challenger wordt dezelfde prijsnotering en marktstemming genoteerd als voor het ras Fontane. De markt is voor deze 2 rassen prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk is aan de vraag.

De Belgapomprijs voor Innovator stijgt naar 310 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 328,60 euro/ton. De marktstemming is hier prijshoudend met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

Voor het ras Markies is er deze week geen waarneming door het gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken