Startpagina Actueel

Week van de peulvrucht: van 6 tot 12 februari

Peulvruchten zijn volgens VLAM nog niet zo gekend en worden nog te weinig gegeten. Bovendien beschouwen Vlamingen de peulvruchten vooral als groente, en niet als vleesvervanger. Om kikkererwten, linzen en andere peulvruchten extra aandacht te geven, wordt van 6 tot 12 februari de ‘Week van de Peulvrucht’ georganiseerd.

Leestijd : 4 min

Uit een recente enquête van VLAM blijkt dat de meeste Vlamingen al eens eiwitrijke peulvruchten hebben gegeten. Slechts een kleine minderheid, vooral hoger opgeleiden onder de 55 jaar, maakt ze heel frequent klaar. Gezinnen kopen amper 4 keer per jaar peulvruchten en per Vlaming wordt er jaarlijks nauwelijks 800 g eitwitrijke peulvruchten aangekocht. Dat zijn bovendien altijd dezelfde soorten, namelijk witte bonen, kikkererwten en linzen.

Onbekend is onbemind

Ook het consumentenonderzoek van Peul-Chain en de Voedselconsumptiepeiling (VCP) toonden al dat peulvruchten in ons land niet meteen de sterren van het menu zijn. Slechts 20% van de Belgen zet ze wekelijks op tafel, 1 op 5 eet ze zelfs nooit (VCP). De reden? Onbekend is onbemind. Heel wat Vlamingen weten nog te weinig over de verschillende soorten, vormen, eigenschappen en mogelijkheden van peulvruchten, waardoor ze niet geneigd zijn om ze snel in de kookpot te gooien.

Opvallend: in de studie van VLAM gaat slechts 41% akkoord met de stelling dat peulvruchten goede vleesvervangers zijn. 56% van de ondervraagden eet ze eerder als groente dan als vleesvervanger. Nochtans kan je peulvruchten, omwille van hun hoge eiwitgehalte, perfect gebruiken ter afwisseling van vlees. Aangezien peulvruchten ook een heel lage milieu-impact hebben, staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek en adviseert Gezond Leven om ze minstens 1 keer per week te eten.

Een boon voor de boon

Met de ‘Week van de Peulvrucht’, die loopt van 6 tot 12 februari 2023, wil Gezond Leven Vlamingen aanmoedigen om de traditionele recepten wat vaker te vervangen door gerechten waarin peulvruchten de hoofdrol spelen. De Week van de Peulvrucht is daarbij een duwtje in de rug, want ondanks de lage consumptie erkennen Vlamingen wél dat peulvruchten gezond zijn. En dat ze bovendien nog een hoop andere fantastische voordelen hebben. Zo zijn ze haast overal verkrijgbaar en lang houdbaar, je kan er makkelijk, snel en gevarieerd mee koken én ze zijn lief voor je portemonnee. Alleen over de smaak bestaat er nog wat twijfel, zo blijkt uit het VLAM-onderzoek: 31% vindt ze lekker, 30% vindt ze minder lekker en 39% antwoordt neutraal. Al zijn de meesten het er wel over eens dat een goed recept wonderen kan doen. En dat hoeft niet veel tijd, moeite of geld te kosten. Integendeel!

Lekkere en eenvoudige recepten

Tijdens de Week van de Peulvrucht voorziet Gezond Leven inspiratie voor lekkere, eenvoudige en gezonde recepten in de ‘Zeker Gezond’-app. Daarnaast brengen korte videogetuigenissen in beeld hoe de doorsnee Vlaming kookt met linzen, kidneybonen, kikkererwten…

“De Vlaming staat wel open voor peulvruchten, maar weet nog niet zo goed hoe hij ze moet klaarmaken”, zegt Jolien Jonckheere, stafmedewerker gezonde voeding bij Gezond Leven. “Daarom bieden we op Zeker Gezond ook half-om-half recepten aan. Die bevatten zowel vlees als peulvruchten. Ideaal om te experimenteren dus. Je vindt er ook recepten voor bijvoorbeeld spaghetti met linzen of chili con/sin carne. Daarmee hoef je je alledaagse kookroutine niet helemaal overboord te gooien, want deze gerechten voelen vertrouwd en herkenbaar. Dat maakt het makkelijker om de stap te zetten.”

Onder meer ‘Lekker van bij ons’ brengt de ‘Week van de Peulvrucht' naar het grote publiek en ook influencers The Messy Chef, Ellen Van Gool, en Laurence Bemelmans doen mee en delen hun favoriete recept in een leuke video. Daarnaast zetten onder meer supermarkten, voedingsbedrijven, cateraars, hogescholen en universiteiten mee hun schouders onder de campagne. En met een lesfiche over peulvruchten kunnen ook leerkrachten een bijdrage leveren.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns scharen zich achter deze campagne: “Peulvruchten zijn lekker. Je kan er eindeloos mee variëren en ze zijn goed voor de gezondheid. Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde levensstijl, een divers eiwitaanbod draagt hier sterk aan bij. De laatste jaren hebben we in Vlaanderen fors geïnvesteerd in het vergroten van het eiwitaanbod. En omdat onbekend vaak onbemind is, is het goed dat we met de week van de peulvrucht nu volop inzetten om die variatie tot in de keuken van iedere Vlaming te brengen!”

Kikkererwten op z’n Vlaams

Tot slot nog dit: weinig mensen weten dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden. De opbrengst is vandaag misschien nog beperkt, maar toch zijn er al enkele pioniers die hiermee aan de slag gaan. Zij motiveren en informeren ook andere landbouwers om de stap naar deze teelt te zetten. In de Week van de Peulvrucht geeft Thomas Truyen, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, deze lokale telers een gezicht: “Initiatieven als Week van de Peulvrucht zijn belangrijk om de vraag te stimuleren zodat telers in Vlaanderen verder aangemoedigd worden om het lokale aanbod uit te breiden.”

SN

Lees ook in Actueel

REO Veiling benoemt Filip Vanaken tot algemeen directeur

Actueel De raad van bestuur van de REO Veiling heeft op 15 maart met unanimiteit de heer Filip Vanaken aangesteld als algemeen directeur van de coöperatieve telersvereniging in Roeselare. Filip Vanaken voerde de functie van algemeen directeur al ad interim uit sedert eind oktober van vorig jaar.
Meer artikelen bekijken