Startpagina Aardappelen

Belgapomprijzen blijven stabiel

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 17 februari 2023 bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde prijs als vorige week.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane deze week 318 euro/ton.

Voor het ras Challenger wordt dezelfde prijsnotering en marktstemming genoteerd als voor het ras Fontane. De markt is voor deze 2 rassen prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk is aan de vraag.

Voor Innovator is er geen waarneming wegens gebrek aan transacties

Voor het ras Markies is er deze week ook opnieuw geen waarneming door het gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contractenDe wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs stijgt opnieuw

Aardappelen Na een stijging vorige week, stijgt de Belgapom prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger deze week opnieuw. Ditmaal van 450 naar 500 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken