Startpagina Milieu

Zwaar mestlek verontreinigt Duits meer

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen lekte ongeveer 2 miljoen l vloeibare mest uit een defecte opslagtank. Dit incident zorgde voor de verontreiniging van 2 beken en een meer.

Leestijd : 1 min

Volgens de Duitse autoriteiten gebeurde dit incident op 20 februari op een boerderij in de stad Velbert. De mest belandde enkele kilometers noordwaarts in het Baldeneymeer in de buurt van de stad Essen.

Volgens Daniela Hitzemann van het district Mettmann is de opruimactie ondertussen gestart. Er zouden geen gevolgen zijn voor de plaatselijke drinkwatervoorziening. Er zijn putten langs het traject, maar die liggen zo diep dat ze niet zijn aangetast. Wel werden in de verontreinigde gebieden een aantal dode vissen ontdekt. In de regio hangt wel een opvallende geur van de mest.

De oorzaak zou een defecte afdichting van de tank met een inhoud van 2.000 m3 zijn. Volgens Hitzemann heeft de betrokken landbouwer een deel van de vloeibare mest in containers kunnen verzamelen. Hulpverleners konden een deel van de rest wegpompen, maar omdat de beken op dat moment vol water stonden, was het grootste deel van de vloeibare mest blijven stromen. Op de boerderij in Velbert zijn de opruimwerkzaamheden nog volop aan de gang. Dit betekent dat vaste stoffen en verontreinigd slib worden afgevoerd.

Vermoedelijk zullen er nog meer dode vissen in de beken en het meer worden gevonden.

Belga/WDR

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken