Startpagina Pluimvee

Nieuwe haard van vogelgriep in Wallonië

Er is een nieuwe uitbraak van vogelgriep vastgesteld aan de Lacs de l’Eau d’Heure, in de provincie Henegouwen.

Leestijd : 1 min

Er zijn enkele tientallen dode vogels aangetroffen, gestrand op de oevers van het merengebied, bevestigt Nicolas Yernaux, woordvoerder van de Overheidsdienst van Wallonië (SPW).

Begin vorige week zijn de kadavers aangetroffen. "De vogels waren het slachtoffer van de klassieke variant van vogelgriep (H5N1), de meest pathogene", vervolgt hij.

De veelheid aan uitbraken de afgelopen tijd duidt op een evolutie van de ziekte. "Vogelgriep is niet langer seizoensgebonden, maar wordt endemisch: het vestigt zich steeds meer en meer permanent op ons grondgebied."

Midden februari werden ook 3 besmettingen met het H5N1-vogelgriepvirus vastgesteld bij kleine hobbyhouderijen, zo meldde het FAVV. Het gaat om klassiek pluimvee in Lens (Henegouwen) en Zandhoven (Antwerpen) en reisduiven in Lochristi (Oost-Vlaanderen). Omdat er geen bijkomend risico op verspreiding van de ziekte was, werden er geen zones afgebakend en bleven de maatregelen beperkt tot de besmette sites.

Tot vandaag zijn in ons land geen gevallen van vogelgriep bij de mens vastgesteld en het risico van overdracht op de mens blijft zeer laag. Uit voorzorg wordt aangeraden om elk contact met blote handen met verdachte vogels te vermijden. Sinds 5 oktober geldt voor professionele pluimveehouders de afschermplicht.

Meer informatie over vogelgriep: www.favv-afsca.be

Belga/AV

Lees ook in Pluimvee

Opnieuw 18 maanden cel met uitstel in fipronil-zaak

Pluimvee Het Antwerpse hof van beroep heeft woensdag uitspraak gedaan in de fipronil-zaak. Zes jaar geleden werden tal van pluimveebedrijven geblokkeerd, aangezien fipronil in de kippeneieren werd aangetroffen. De zaakvoerder van zo’n reinigingsbedrijf is nu veroordeeld tot 18 maanden cel en 20.000 euro boete, beide met uitstel.
Meer artikelen bekijken