Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld in braadkippenbedrijf in Aalst

Vogelgriep van het type H5 werd vastgesteld op een braadkippenbedrijf in Aalst (provincie Oost-Vlaanderen). Het FAVV meldt dat om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan beschermingszones worden ingesteld. Dat meldt DGZ.

Leestijd : 1 min

Rond deze nieuwe haard worden de gebruikelijke beschermingszone van 3 km en bewakingszone van 10 km ingesteld. Deze zones liggen in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Verder wordt de bewakingszone Wervik dit weekend opgeheven.

Lage pluimveedensiteit

Het Aalsters bedrijf ligt in een gebied met een lage pluimveedensiteit. Wel liggen in de bewakingszone 3 pluimveeslachthuizen.

Eerder deze week is er ook een bijkomende besmetting vastgesteld bij een hobbyhouder in Péruwelz (Henegouwen). Omwille van het kleine aantal dieren, blijven de maatregelen hier beperkt tot enkel de besmette site.

Op de website van het FAVV vind je alle bestaande instructies en maatregelen.

Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

Het aantal nieuwe besmettingen in wilde vogels blijft onverminderd hoog. Zo zijn er op dit moment signalen dat hoogpathogene vogelgriep tot verhoogde sterfte leidt onder kokmeeuwen, niet alleen in België maar ook in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Omdat deze vogels volgende maand in groten getale samen komen om te broeden, bestaat er een grote kans op een uitbraak.

Lees ook: dwhc.nl/alert-op-vogelgriep-bij-kokmeeuwen/

Opheffing zone Wervik

De eindscreening in de bewakingszone Wervik is met gunstig resultaat afgerond. Deze zone wordt daarom zoals voorzien opgeheven in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 februari.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Platform voor vleeskuikens in stal haalt veelbelovende resultaten

Pluimvee Brede platformen voor vleeskuikens om op te zitten of onder te schuilen in de stal, hebben een positief effect op enkele dierenwelzijnsindicatoren zonder een nadelig effect op groei, voederopname, voederconversie of bepaalde aspecten van vleeskwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door ILVO en UGent in het kader van het imec-ICON project WISH. Op de Agritechdag van ILVO op 18 juni in Melle wordt het geteste prototype gedemonstreerd aan het brede veehouderijpubliek.
Meer artikelen bekijken