Startpagina Varkens

Export Vlaams varkensvlees daalt sterk

In de eerste 10 maanden van 2022 exporteerde Vlaanderen 547 miljoen kg varkensvlees. Dat is 80 miljoen kg of 13% minder dan in dezelfde periode het jaar voordien.

Leestijd : 2 min

België exporteert jaarlijks zo'n 1,7 miljoen toen vlees. Het gaat dan vooral om varkensvlees (40%) en kippenvlees (26%). Vlaanderen is goed voor 84% van de veestapel in het land. Uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Sintobin heeft opgevraagd, blijkt dat Vlaanderen sinds 2014 in de eerste 10 maanden van het jaar gemiddeld ongeveer 600 miljoen kg aan varkensvlees exporteerde. Maar in de eerste 10 maanden van 2022 viel dat cijfer terug tot 547 miljoen kg, een daling met 13%.

Import weigeren

Een van de mogelijke factoren is dat China sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Wallonië weigert Vlaams varkensvlees te importeren. China was in 2016 nog goed voor meer dan 10 miljoen kg. Ook Australië en Zuid-Afrika weigeren nog steeds varkensvlees uit Vlaanderen te importeren. Zij importeerden tussen 2014 en 2018 ruim 12,5 kg.

Minder bedrijven

Uit hetzelfde antwoord blijkt ook dat het aantal bedrijven met varkens in Vlaanderen op minder dan 10 jaar tijd met 26% gedaald is. In 2012 waren het er nog 4.720 terwijl het eind 2021 nog ging over 3.490 bedrijven. In West-Vlaanderen stopten er in deze periode ongeveer 600 bedrijven met varkens, ook in alle andere provincies zit het cijfer in dalende lijn.

Sintobin ziet de terugval van het aantal varkensboeren met lede ogen aan en wijst de Vlaamse regering met de vinger. De regering-Jambon speelt volgens hem "politieke spelletjes" met risico's voor de voedselzekerheid. "Op amper één jaar tijd worden de gevolgen van de stikstofproblematiek, de algemene onzekerheid en het pestbeleid in de laatste jaren duidelijk", aldus Sintobin. "Als we zo onze landbouwers blijven wegpesten, zullen wij binnenkort zelf varkensvlees uit de onhygiënische Chinese megastallen gaan importeren aan woekerprijzen", meent het Vlaams Belang-parlementslid.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken