Startpagina Actueel

Videoreeks sensibiliseert (toekomstige) landbouwers over enkele ‘stille’ gevaren

Mestgassen, kuilgassen of luchtwassers zijn de ‘stille’ gevaren op een landbouwbedrijf. Om landbouwers en studenten uit landbouwscholen hierop attent te maken, ontwikkelde Inagro in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en 4 partners een educatieve videoreeks. Daarnaast stelt de provincie een demopakket met beschermmateriaal ter beschikking.

Leestijd : 2 min

Dat de landbouwer geen ongevaarlijk beroep heeft, blijkt uit cijfers: jaarlijks zijn er gemiddeld iets meer dan 370 arbeidsongevallen met werknemers op de Vlaamse landbouwbedrijven. Het merendeel (79%) is zonder blijvende gevolgen, maar helaas valt er soms een dodelijk slachtoffer (bron: Departement Landbouw & Visserij: arbeidsongevallen in de landbouw 2021). De oorzaak van die ongevallen heeft lang niet altijd met het gebruik van zware machines te maken. Er zijn ook veel ‘stille’ gevaren zoals mestgassen en kuilgassen.  Daarnaast kunnen externe producten zoals zwavelzuur, toegepast bij de chemische luchtwasser, voor bijkomende gevaren zorgen.

Vraag naar educatief lesmateriaal

“Er gebeuren nog te veel incidenten op landbouwbedrijven. Er is nood aan meer sensibilisering. Met de nieuwe video’s kunnen we het onderwerp op een interessante manier integreren in het lespakket van onze studenten die een landbouwopleiding volgen”, vertelt Joachim Kerckhove, opleidingshoofd graduaat productiebeheer land- en tuinbouw van Vives Roeselare. De 3 nieuwe video’s van Inagro, de provincie West-Vlaanderen, PreventAgri, Boerenbond, de West-Vlaamse brandweerzones en Vives zijn geschikt lesmateriaal. “De filmpjes zijn zeker een meerwaarde tijdens de lessen. Studenten krijgen een duidelijke uitleg en het geheel is ook visueel aantrekkelijk. De essentie wordt op een krachtige manier weergegeven en dat is wat op vandaag belangrijk is”, aldus Joachim Kerckhove.

Inagro geeft advies aan landbouwers, ook over specifieke onderwerpen zoals mestgassen, kuilgassen en luchtwassers. “De vraag om hierover lesmateriaal te ontwikkelen hebben we grondig bekeken en uitgewerkt”, licht Lisa Dejonghe, adviseur bij Inagro toe. “In de filmpjes leggen we eenvoudig en visueel uit wat de gevaren inhouden. Mestgassen, kuilgassen en chemische luchtwassers worden in beeld gebracht met beelden uit de praktijk en verduidelijkende animaties. Een expert licht het geheel toe”, gaat Lisa verder.

De filmpjes werden initieel gemaakt voor studenten, maar ze worden ook getoond en toegelicht aan landbouwers tijdens studiedagen van Inagro. Voor hen is het een goede opfrissing.

De filmpjes zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van Inagro en de provincie West-Vlaanderen.

Demopakket ‘beschermmateriaal mestgassen’

De video’s wijzen vooral op de gevaren. "Daarnaast willen we zoveel mogelijk ongevallen vermijden door (toekomstige) landbouwers te beschermen met een demopakket ‘beschermmateriaal mestgassen’”, licht Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde toe. “Scholen kunnen het demopakket ontlenen bij Inagro en gebruiken tijdens de lessen over veiligheid en mestgassen.

“Landbouwers kunnen in de West-Vlaamse brandweerposten van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp beschermingsmateriaal ontlenen”, voegt Bart Naeyaert toe. “Er is slechts één voorwaarde: enkel veehouders die een opleiding van drie uur volgden, kunnen de veiligheidsapparatuur gratis ontlenen. Ook de opleiding is gratis voor landbouwers en wordt door de Provincie verschillende keren per jaar georganiseerd.”

Meer info over het uitlenen van beschermingsmateriaal

Inagro

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken