Startpagina Secondaire

Secondaire

Secondaire

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Louis De Jaeger: “Landbouwers worden straks klimaathelden”

Louis De Jaeger daagt de bestaande landbouw in Vlaanderen uit met zijn ideeën over voedselbossen en regeneratieve landbouw. Landbouwleven vroeg hem naar aanleiding van haar 75-jarige bestaan om 75 jaar vooruit te kijken. Dat leverde enkele opmerkelijke voorspellingen op over het einde van ’agribashing’ en over de boer(in) als klimaatheld(in).

Samenwerking is de uitdaging voor rundergenetica

Drinken we binnen 75 jaar nog melk en eten we nog vlees? Tjebbe Huybrechts, global director Information Solutions bij de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV), is er vrij gerust in dat de rundveesector er tegen dan nog heel vertrouwd zal uitzien. “We kunnen in de marge aan heel wat knoppen draaien, maar om melk te produceren, zal er ook dan een koe drachtig moeten worden”, zegt hij.

Droogkosten bij lage vochtgehaltes stijgen opnieuw

De gemiddelde droogkosten voor granen zijn dan wel gedaald tegenover vorig jaar, maar bij lage vochtpercentages betaalt men opnieuw flink meer. Dat blijkt uit de ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2025, die recent werden gepubliceerd door sectororganisatie Fegra.

Meest gelezen

Een open hart voor landbouw, een interview met Jan de Keyser

Toen Jan de Keyser, hoofd van Agri & Food bij BNP Paribas Fortis en tevens burgemeester van de West-Vlaamse gemeente Oostkamp, recent onverwacht geconfronteerd werd met een ernstige hartaandoening, viel alles even stil. Het gaf echter ook tijd voor reflectie over kwetsbaarheid, ketendenken en de toekomst van een sector in transitie.

Pieter Spanoghe (UGent): “Gewasbescherming zal een ‘en-en-en-verhaal’ worden”

Professor Pieter Spanoghe is expert gewasbescherming aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent. Over 75 jaar ziet hij het beschermen van gewassen tegen ziektes, plagen en insecten als een combinatie van chemische en biologische middelen, verbeterde zaadtechnologie en de inzet van biostimulanten, drones, precisielandbouw… “Door de klimaatverandering zullen ziekten, plagen en onkruiden over 75 jaar alleen maar hardnekkiger zijn”, stelt hij.

Zien we binnenkort meer productief kruidenrijk grasland op Vlaamse bodem?

Hooibeekhoeve, Inagro en UGent/HoGent onderzoeken momenteel op 3 locaties of het telen van productief kruidenrijk grasland – een meerjarige mengteelt van verschillende soorten grassen, vlinderbloemigen en kruiden – op Vlaamse velden een goed idee is. De onderzoekers zien alvast veel voordelen van de teelt. Nu zoekt Hooibeekhoeve landbouwers die op hun percelen ook aan de slag willen met graskruidenmengsels.

Nederland voert ondergrens van 1 mol per ha in

In Nederland heeft ontslagnemend minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma op 13 juni in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd dat het Nederlandse kabinet definitief de rekenkundige ondergrens van 1 mol per ha per jaar zal invoeren.