Startpagina Actueel

Kaasbedrijf Le Larry vraagt faillissement aan, 25-tal banen bedreigd

Het Oost-Vlaamse kaasbedrijf Le Larry, deel van de vleesgroep Ganda Fine Foods, vraagt het faillissement aan. Dat nieuws werd bevestigd door de directie. Le Larry maakt op ambachtelijke wijze geitenkaas.

Leestijd : 3 min

Le Larry produceert in Destelbergen, bij Gent, geitenkaasproducten zoals aperitiefhapjes. Maar de arbeidsintensieve activiteit was niet langer rendabel, klinkt het. Bij het bedrijf werkt een 25-tal mensen. Zij riskeren nu hun job te verliezen, al zijn er ook een handvol vacatures bij het naburige Ganda Ham, dat zowat 50 mensen tewerkstelt. Binnen de groep werken ook nog 10 mensen bij vleeswarenbedrijf Hoste, dat in Maldegem rauwe Brugse Hammen maakt. Mogelijk kan de directie van het familiebedrijf op die manier enkele mensen aan boord houden.

Ganda Ham blijft bestaan

Het personeel van de getroffen vestiging werd woensdag op de hoogte gebracht van de beslissing. Die is volgens de directie van Ganda Fine Foods, een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1954, nodig om het voortbestaan van de groep te verzekeren. "Ganda Ham blijft buiten schot", zegt Koen Damme, de operationeel directeur van de vleeswarenafdeling binnen de groep, die inmiddels benoemd is tot nieuwe CEO van de groep. "We verstevigen onze positie door ons toe te leggen op vleeswaren."

De productie bij Le Larry, dat in 2004 werd overgenomen, draaide de voorbije jaren verlies. De gestegen prijs van grondstoffen, verpakkingsmateriaal en de loonkost dwingen de directie om de activiteit af te stoten. "We moeten beslissingen nemen", aldus Damme. "Al is dat emotioneel binnen ons familiebedrijf. Maar het kan niet blijven duren."

Ook de bonden geven aan dat het nieuws al een tijdje in de lucht hing. "Het was afwachten wat en wanneer precies", zegt Els De Coster van ACVLB. "De consument kiest voor goedkopere alternatieven in de zuivelrayon door de inflatie. Jammer dat een lokaal ambachtelijk geproduceerd product zo verdwijnt." De bond wil zich in eerste instantie toeleggen op oudere werknemers bij Le Larry en die begeleiden bij de procedure die volgt. In de regio is een grote vraag naar arbeidskrachten.

Maar dat het personeel aan de slag kan blijven bij Le Larry, eventueel na een overname, is zo goed als uitgesloten. De boeken worden eerstdaags neergelegd, waarna het dossier naar de handelsrechtbank gaat. Dat de curator die daarop aangesteld wordt tot een doorstart van het kaasbedrijf zou komen, is twijfelachtig. De huidige top van Ganda heeft die piste al verkend. Pogingen om een overnemer te zoeken, zijn niet succesvol gebleken. Het personeel zal wel doorbetaald worden, tot het faillissement wordt uitgesproken, belooft de directie van Ganda.

Geschiedenis

Het verhaal van Le Larry begon met 2 ondernemende en creatieve Oost-Vlamingen, Gino en Nadine De Clercq. Zij startten in 1981 een geitenboerderij. Het kaasmaken gingen ze in Frankrijk leren. Daar ontdekten ze de bereiding van een verse geitenkaas, de crottin à la louche. Le Larry verwijst naar een Frans dorpje waar ze het ambacht geleerd hebben.

Door het idee van geitenkaas omwikkeld met Ganda Ham kwamen Gino en Dirk Cornelis, oprichter van de Ganda Ham, voor het eerst met elkaar in contact. Sinds 2003 werken Vleeswaren Corma (Ganda Ham) en Le Larry samen. Beiden produceren ze natuurlijke, op ambachtelijk wijze gemaakte producten. Kwaliteit, hygiëne, gezondheid en milieu staan hierbij voorop. Sinds 2006 bevinden beide bedrijven zich ook op hetzelfde terrein.

Belga/SN

Lees ook in Actueel

Nieuwe invoerder toont Unimog-gamma

Bedrijfsnieuws Eind 2023 werd de firma Van Dyck Marcel Belgium uit Houtvenne invoerder van Unimog. De import en verdeling staan ondertussen op poten, waardoor het tijd werd om de fabrikant en zijn producten voor te stellen aan de vakpers.
Meer artikelen bekijken