Startpagina Economie

Zal de corridor in de Zwarte Zee standhouden?

In Europa blijft de onzekerheid over de aanvoer van granen uit Oekraïne aanhouden. Er bestaan immers vraagtekens over het standhouden van de graancorridor in de Zwarte Zee en over de nieuwe oogst in Oekraïne in 2023.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in weken 7 tot 8 van 2023 (13 - 26 februari).

Aanbod raap en zonnepit uit Oekraïne blijft onzeker

“Het raapschroot blijft door de hoge prijs van sojaschroot veel gevraagd”, overloopt Raf Beyers de situatie bij de oliehoudende gewassen. “De prijs van de plantaardige oliën lijkt wat aan te trekken. De aantrekkende prijs van zonnebloempitolie is echter eerder een gevolg van de stijgende prijs van raapolie. De onzekerheid over het aanbod vanuit Oekraïne van raap en zonnepit voor de nieuwe oogst zullen de prijs de komende maanden zeker nog ondersteunen. De raapzaadprijs schommelt rond de 555 euro/ton. De wisselvallige olieprijs en de matige vraag naar biodiesel voorkomen een verdere stijging. De neerwaartse prijsbeweging voor palmolie is wel gestopt. Indonesië wil immers de export aan banden leggen ten voordele van de lokale consumptie.”

Voor 2023 verwacht Frankrijk een goede opbrengst per ha. Zowel bij raap als zonnebloem verwacht men er een goede oogst.

Lage soja-oogst verwacht in Argentinië

De verwachting van een toenemende vraag naar grondstoffen voor 2023-24 door China heeft recent een extra duwtje gegeven aan de sojaprijs. De veehouders in Europa moeten door een zwakkere euro extreem hoge prijzen betalen voor het sojaschroot.

Beyers: “Als de oogst in Brazilië op de gewenste snelheid verder kan gaan en er geen te hoge logistieke kosten bij komen, moet er toch wat prijsdruk kunnen ontstaan. Volgens het Braziliaanse adviesbureau Agrural was midden februari 17% van het areaal geoogst. In Mato Grosso was dit zelfs al 44%. De oogst ligt daarmee nagenoeg op schema in vergelijking met andere jaren. De oogstverwachting in Argentinië daarentegen valt door extreme droogte bijzonder laag uit. Volgens de graanbeurs van de Argentijnse stad Rosario, zou de oogst dit jaar uitkomen op maar 34,5 miljoen ton, het laagste niveau sinds 2008. De verwachte oogst in Brazilië zal hoog zijn, maar is wel neerwaarts gecorrigeerd. Men gaat nu uit van circa 150 miljoen ton of zowat 3 miljoen ton minder dan de schatting vorige week. De vraag naar soja blijft hoog.”

Maïsprijs blijft op hoog niveau

Ondanks de hoge prijzen van de grondstoffen zien we niet de te verwachten terugval in de vraag. Ook de maïsprijs blijft daardoor op een hoog niveau. “De onzekerheid over de oogst in Zuid-Amerika en de lage voorraden in Europa doen de prijs de laatste weken terug opveren”, meent Raf Beyers. “De gestegen export van maïs vanuit de Verenigde Staten (VS) is gerelateerd aan de zorgen rond de oogst in Argentinië en Brazilië en kan bij deze slechtere vooruitzichten nog toenemen. Bij ons blijft bovendien de onzekerheid over de aanvoer vanuit Oekraïne aanhouden. Zal de corridor in de Zwarte Zee ook na 19 maart standhouden en wat met de nieuwe oogst in 2023? Net als bij tarwe heeft de speech van Poetin de maïsprijs doen dalen. Wellicht in mindere mate omdat we afhankelijk blijven van de aanvoer vanuit Oekraïne. Aan de andere kant van de wereld, in Argentinië en Brazilië, blijven de onzekere weersomstandigheden de prijs ondersteunen.”

Tarweprijs op scharnierniveau

Zowel op de Chicago Mercantile Exchange (CME, de beurs in Chicago) als bij ons op Euronext noteerde midden februari de tarwe terug op een scharnierniveau: de psychologische grens van 8 dollar/bushel op CME en de 300 euro/ton op Euronext. “Het zijn historisch nog altijd hoge prijzen die voor veel weerstand zorgen. Gaan we daar overheen, dan komen we terug in de paniekmarkt, zoals een jaar geleden bij de start van de gevechten in Oekraïne. Ondanks de hoge voorraden in Rusland en Australië zou dit laatste zich kunnen herhalen. De markt wordt dan terug overgeleverd aan de paniekaankopers. De onzekerheid over de gevolgen van ongewenste weerssituaties in het voorjaar kunnen de trigger zijn waardoor we door deze plafonds doorschieten.”

Poetin wil van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023 een recordhoeveelheid tarwe exporteren. Dat is niets nieuws onder de zon, maar het heeft de onzekerheid over het aanbod van tarwe wat verminderd. De recordoogst van tarwe, ruim 100 miljoen ton, heeft bovenop het aanvullen van de strategische voorraad in Rusland gezorgd voor een extra aanbod op de wereldmarkt. Anderzijds zien we de prijs niet ver wegzakken omwille van de veel lagere opbrengstverwachting voor het nieuwe seizoen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken