Startpagina Actueel

Op 3 maart wordt Brussel ingepalmd door tractoren

In landbouwgerelateerde media werd de massale tractorenactie van morgen, 3 maart, al enige tijd aangekondigd. Stilaan wordt iedereen ‘onrustig’. De impact zal immers niet alleen Brussel treffen, de tractorcolonnes komen vanuit heel Vlaanderen naar de hoofdstad.

Leestijd : 2 min

Op 3 maart trekt de landbouwsector massaal naar Brussel om er te reageren tegen het stikstofakkoord dat nog steeds voorligt bij de Vlaamse regering, tegen het uitblijven van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en met de wens om voedselproductie in Vlaanderen toekomstperspectief te bieden.

Volgens de organsatoren – Boerenbond, ABS, Groene Kring, Jong ABS en Ferm voor agravrouwen zijn er intussen meer dan 2.500 tractoren ingeschreven.

De federale politie waarschuwt dan ook voor grote verkeershinder op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. De Brusselse politie raadt af om met de wagen naar Brussel te komen.

Hinder op Vlaamse wegen

In alle Vlaamse provincies zijn er verzamelpunten voor de aangekondigde betoging. Vanaf 6 uur 's ochtends zullen actievoerders van daaruit met tractoren via secundaire wegen naar Brussel rijden, waar ze vanaf 10 uur worden verwacht.

De land- en tuinbouwers zullen in de namiddag via dezelfde steenwegen de hoofdstad verlaten. De uitvalswegen rond Brussel die de actievoerders zullen gebruiken zijn de N1, de N2, de N8 en de N9.

Op de website van de federale politie en Boerenbond zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met de verschillende vertrekplaatsen. De tractorcolonne zal onder meer door Lier, Mol, Diest, Hasselt, Sint-Truiden, Leuven, Mechelen, Torhout, Izegem, Tielt, Deinze, Gent, Oudenaarde, Dendermonde, Aalst en Ninove rijden. De federale politie raadt bestuurders van voertuigen aan om de gewestwegen en de ruime omgeving errond te vermijden en om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de trein.

Wie kan, werkt vrijdag op aanraden van de federale politie het best thuis.

Vermoedelijk worden er ook heel wat lokale acties opgezet.

Brussel ingepalmd door boeren

De Brusselse politie meldt dat de Reyerstunnel van de E40 naar het centrum en de Jubelparktunnel in de richting van de Wetstraat gedurende de hele dag (vanaf 10 uur) worden afgesloten. Ook de Annie Cordytunnel vanuit Koekelberg richting Zuid en de Havenlaan gaan dicht. Waarschijnlijk wordt de kleine Brusselse ring en het kruispunt Kunst-Wet ontoegankelijk voor het autoverkeer, aldus de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Ook de Wetstraat en de Europese wijk kunnen zware hinder ondervinden.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken