Startpagina Actueel

Ze zijn onderweg en ze zijn met veel

Vele honderden tractoren zijn op dit moment onderweg naar Brussel om te protesteren tegen het uitblijven van het GLB en tegen de beperkingen die mogelijk zullen opgelegd worden met het PAS-decreet en MAP7.

Leestijd : 1 min

In Deinze sloot een groep van een 25-tal tractoren aan op een groep van vele honderden tractoren die vertrokken was in West-Vlaanderen. Tegen deze middag wordt de colonne in Brussel verwacht.

Te veel onduidelijkheid, geen perspectief

Jonge boer Remi De Keukeleire en zijn zus waren bij de groep van Deinze. Zij zouden graag het ouderlijke melkveebedrijf in Petegem-aan-de-Leie (Deinze) voortzetten, maar dat wordt moeilijk. Ze hebben veel land dat grenst aan grote waterlopen en met de geplande mestwetgeving zouden ze dat land niet meer kunnen bewerken of bemesten, terwijl er nog geen duidelijkheid is over hoe dat gecompenseerd zal worden.

Loze beloftes

Ook Katia De Schepper en haar dochter Lenka Vandenbossche nemen vol overtuiging deel aan het tractorenprotest. De familie verhuisde het melkveebedrijf jaren geleden reeds van Zeveren naar Meigem omdat ze te dicht bij een bos gevestigd waren. “Voorlopig zitten wij nu goed. Maar alles wat ons verteld werd toen we moesten verhuizen, blijken vooral loze beloftes. Het begint er steeds meer op te gelijken dat ze in Vlaanderen op de lange termijn de landbouw volledig weg willen. Dan is er geen toekomst voor de volgende generatie landbouwers”, stelt Katia.


Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken