Startpagina Aardappelen

Prijs blijft gelijk voor aardappelrassen

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 3 maart 2023 bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW). Dat is dezelfde prijs als de vorige 3 weken.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane deze week 318 euro/ton. De marktstemming is stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag.

Voor het ras Challenger, Innovator en Markies wordt dezelfde prijsnotering genoteerd als voor het ras Fontane.

De marktstemming voor Challenger is rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk is aan de vraag. Voor Innovator en Markies is de marktstemming stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken