Startpagina Actueel

Bart De Wever roept cd&v op tot staatsmanschap

Nog voor alweer een nieuwe onderhandelingsronde over stikstof startte, gooide N-VA-voorzitter Bart De Wever olie op het vuur tijdens het ontbijtgesprek 'De Ochtend' op Radio 1. Hij verwijt cd&v een gebrek aan staatsmanschap, waarna cd&-voorzitter Sammy Mahdi de bal al terugkaatste.

Leestijd : 3 min

De dag van de massale tractorentocht (3 maart) naar en in Brussel door duizenden land- en tuinbouwers nam de Vlaamse regering geen risico’s aan de onderhandelingstafel. De tractorenactie was sereen verlopen en dat wilde men niet laten escaleren door ‘ongewenst’ nieuws. Al die tractoren moesten immers nog uit Brussel raken en dikwijls nog een verre tocht naar huis maken.

Weekend van de waarheid...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei na de mislukte stikstofonderhandelingen – aan de vooravond van de krokusvakantie – dat hij ernaar streefde de week na het verlof te landen. Ondertussen resten maar 2 dagen van die betreffende week. Jambon hoopt dan ook dit weekend een akkoord te bereiken in het stikstofdossier. Hij praat vandaag (4 maart) afzonderlijk met de ministers van de verschillende regeringspartijen. Enkel wanneer een akkoord in zicht is, roept hij de kern van Vlaamse regering aan tafel.

Het wordt niet beter

Journalist Michael Vandroogenbroeck ontving echter net vandaag Bart De Wever tijdens 'De Ochtend' op Radio 1. De N-VA voorzitter neemt meestal geen blad voor zijn mond. En dat deed hij ook niet over de moeilijke stikstofonderhandelingen.

Hij meent dat het geen zin heeft om beslissingen nog langer uit te stellen. “Het gaat nooit meer beter worden. Alles ligt op de tafel en er zijn geen elementen die aan het dossier kunnen worden toegevoegd. Ik wil morgen niet aan iédereen – niet alleen aan de boeren – moeten uitleggen dat je zoals in Nederland minder snel mag rijden op de autostrade, dat je geen huis meer mag bouwen, geen weg meer kan aanleggen... omdat we het stikstofprobleem niet hebben opgelost.”

Een belangrijk knelpunt in de onderhandelingen blijft de veel strengere aanpak van de landbouw tegenover de industrie. Toch liet hij tijdens het interview een opening in deze problematiek. Hij kijkt echter al een heel eind vooruit: “De normen kunnen zeker naar elkaar toegroeien... naarmate het stikstofprobleem opgelost is.” Voor De Wever hoeft een boer en een industrieel niet anders worden behandeld. “Maar de bittere realiteit vandaag is wel dat op dit moment 79% van het probleem bij de landbouw zit en slechts enkele procenten bij de industrie. Als we dat nu gelijk trekken dan creëer je een situatie die niet reëel is.”

Staatsmanschap met boerenverstand

De Wever roept daarom de cd&v op tot staatsmanschap. Zoals we van De Wever gewoon zijn gebruikte hij de nodige beeldspraak: “Als je over de Rubicon gaat ( n.v.d.r. wie de Rubicon oversteekt, onderneemt een memorabele actie waarop hij of zij later onmogelijk kan terugkomen) moet je aan de hele boerenstand – en de hele samenleving – zeggen dat het niét sluiten van dit akkoord het allerslechts is wat je kan overkomen.”

Sammy Mahdi reageerde enkel uren nadien alvast dat iédereen aan de onderhandelingstafel zijn staatsmanschap zal moeten tonen, mét het nodige boerenverstand.

Vraag is of zo’n uitspraken van 2 voorzitters van de Vlaamse regeringspartijen op dit moment van de onderhandelingen het sluiten van een akkoord bevorderen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Effectief vaccin tegen koeienparasiet dankzij aanpassing suikerstructuren in plant

Veeteelt Het nabootsen van suikerstructuren in planten speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van effectieve vaccins tegen de maagworm Ostertagia ostertagi. Dit heeft Ruud Wilbers van Wageningen University & Research (WUR) samen met onderzoekers van de Universiteit Gent en het Leids Universitair Medisch Centrum aangetoond met een proof-of-concept studie.
Meer artikelen bekijken