Startpagina Actueel

Jambon wil vrijdag stikstofakkoord sluiten mét cd&v

Vlaams minister-president Jan Jambon wil vrijdag een nieuwe poging doen om samen met cd&v een akkoord te vinden in het stikstofdossier. "Geraken we er niet uit, dan is de schade niet te overzien", zo zei hij woensdag in het Vlaams Parlement. "Ik zal alles blijven doen om door dit dossier te geraken", klonk het.

Leestijd : 2 min

Nog sterk afwijken van de nota die zondag de steun kreeg van N-VA en Open VLD (maar niet van cd&v), is volgens Jambon echter geen optie. Dat zou neerkomen op een nieuw openbaar onderzoek en alle mogelijke vertragingen van dien.

Robuust en onderbouwd

In het Vlaams Parlement verdedigde Jambon de voorliggende nota. Die nota is het resultaat van maanden overleg en is volgens de regeringsleider de enige manier om een Nederlands scenario met een vergunningenstop en een juridisch moeras te vermijden. "De regeling die op tafel ligt is juridisch robuust en onderbouwd", aldus Jambon. Nog stevig sleutelen aan de tekst - en dus rekening houden met de wensen van cd&v - zou betekenen dat er opnieuw een milieu-effectenrapport en een openbaar onderzoek zou moeten gebeuren en dat zou het dossier zwaar vertragen.

Jambon verdedigt de manier waarop de nota zondag is goegekeurd "bij ruime meerderheid" en dus zonder CD&V. "Maar ik engageer me dat de volgende stappen in de procedure door alle partners in de regering moeten goedkeurd worden", klonk het. Daarom wil Jambon vrijdag op de volgende ministerraad een nieuwe poging doen om tot een akkoord te komen. "Geraken we er niet uit, dan is de schade niet te overzien, op veel vlakken (...) Dat wil ik niet. Ik zal alles blijven doen om door dit dossier te geraken", zo zei de Vlaamse regeringsleider nog.

Volgens Jambon is zijn regering de voorbije jaren door verschillende crisissen geraakt. Hij hoopt dat nu opnieuw te kunnen doen. De minister-president sloot af met een oproep aan zijn regeringspartners: "Laten we de gelederen sluiten in het belang van Vlaanderen".

Belga/SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken