Startpagina Varkens

Vakmanschap bij KI Bax rendeert

Voor de fokwaardeschattingen van dit seizoen werd beer Duiker van het Velpenhof van KI Bax, Weelde (fokker Bavo Vandebroeck, Kortenaken) aangeduid als beer in de kijker.

Leestijd : 2 min

Na het vervangen van zijn volledige Piétrain-stapel om terug de PRRS-negatieve status te behalen, was het voor Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF)-fokker Bavo Vandebroeck toch wel even wachten om terug aan de top te komen na deze drastische ingreep in 2018.

Met het aankopen van een nieuwe zeugenstapel vanuit meerdere origines, was het wel even zoeken om aansluiting te vinden met het vroegere niveau. Deze overgang heeft Bavo echter geen windeieren gelegd, omdat hij met deze PRRS-status onmiddellijk markttoegang kreeg bij klanten die deze status vereisten.

Opvallende cijfers voor groei

Opvallend bij de fokwaardeschatting van Duiker is de extreem hoge fokwaarde voor levensgroei van 170 punten (zie tabel). Dit combineert Duiker bovendien met een uitstekende fokwaarde voor karkaskwaliteit op Autofom (126 punten) en voederconversie (120 punten). Deze genetische aanleg voor groei zie je bovendien ook nog terug in zijn volle broers, die met 139 en 114 punten duidelijk boven het populatiegemiddelde scoorden. De groei zien we zowel langs vaders zijde, met Zilver van de Janshoek, als langs moeders zijde, waar we groeiverervers Ubi van het Lindenerf en Salt van het Bagyn tegenkomen.

Inzake exterieur is Duiker een grootramige, massale en volvlezige beer met een mooi type. Ook in de kraamstal presteerden de biggen heel goed, waardoor hij een kraamstalindex bekwam van 129,6 punten.

Hard werken is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen

De samenwerking tussen KI Bax en fokker Vandebroeck loopt al meerdere decennia. Deze samenwerking liep vroeger als collega-fokker-KI’s, en nu als exclusief KI-centrum in het geval van Luc Bax, en als pure fokker in het geval van Bavo Vandebroek, die bij de overgang naar de PRRS-negatieve status zijn KI-activiteiten liet varen. Deze samenwerking ziet men dan ook terug in de testresultaten van de beren van Vandebroeck sedert de depop-repop in 2018. Van zijn 10 best geteste beren werden er namelijk 7 gehuisvest bij KI Bax. Niet alleen alleen Duiker staat op kop met een totaalindex van 148,4 punten, maar ook plaatsen 2 en 3 werden binnengehaald met beren Bastos en Denvor van het Velpenhof. Deze beren scoorden respectievelijk 143,5 en 137,6 punten in het nakomelingenonderzoek van de selectiemesterij!

09-3385-FWS-web

Jurgen Depuydt, VPF

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken