Startpagina Varkens

Ruim 300 eindberen vergeleken op diverse parameters

Naast het Piétrain-ras worden er steeds meer andere eindbeerlijnen ingezet in de Vlaamse varkenshouderij. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelde een tool om de verschillende genetische lijnen te vergelijken op belangrijke parameters.

Leestijd : 2 min

Sinds jaar en dag wordt de Belgische Piétrain door de meeste Vlaamse varkenshouders ingezet. Redenen zijn de goede gunstige voederefficiëntie en de typische heel gespierde bouw, waardoor zijn nakomelingen over een hoog magervleespercentage en een hoog karkasrendement beschikken. De laatste 10 jaar nemen ook tal van andere eindbeerlijnen een deel van het marktsegment over.

Genetische evaluatie

De Vlaamse varkenssector vroeg daarom ILVO om een transparante en onafhankelijke genetische evaluatie van eindberen van verschillende fokorganisaties te organiseren. Na 5 jaar van resultaten verzamelen, geven we in een reeks korte artikels een overzicht van de prestaties van diverse eindberen voor de belangrijkste kraamstal-, vleesvarkens- en karkasparameters.

De gecorrigeerde gegevens van de ruim 300 (af)geteste eindberen zijn voor iedereen toegankelijk via de website https://testwerking.ilvo.be .

Parameters vergelijken

Als varkenshouder kan je op deze website via de onderliggende interactieve database ‘Smartpig’ beren vergelijken voor de parameters die voor je bedrijfskeuze het belangrijkst zijn. Denk bijvoorbeeld aan voederconversie, aantal levend geboren biggen en/of vleespercentage. Op basis van je geselecteerde parameters krijg je een rangschikking met de beren die het best zijn voor je bedrijfssituatie. Eindberen kunnen ook met elkaar vergeleken worden zoals te zien is in de figuur.

Tabel 1 geeft per parameter een overzicht van de gemiddelde gecorrigeerde resultaten van ruim 300 eindberen, evenals de resultaten van de slechtst en de best scorende beer voor de desbetreffende parameter.

10-3386-EINDBEREN-web

In de volgende artikels gaan we dieper in op de voederconversie en op de kraamstalparameters, op de evolutie van deze parameters van 2017 tot nu, en op welke impact het kiezen voor een goed of minder goed scorende beer voor deze parameters heeft op het economische resultaat.

Alice Van den Broeke (ILVO), Sarah De Smet (Varkensloket/ILVO Living Lab Veehouderij)

Meer info? Mail naar alice.vandenbroeke@ilvo.vlaanderen.be

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken